Uvek u nedoumici da li ste isključili peglu ili zaključali vrata? Otkrijte jednostavan trik koji će naterati vaš mozak da to zapamti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Uvek u nedoumici da li ste isključili peglu ili zaključali vrata? Otkrijte jednostavan trik koji će naterati vaš mozak da to zapamti

Trik koji će vam pomoći da uvek budete sigurni da ste isključili peglu, šporet ili zaključali vrata pre nego što napustite kuću može rešiti problem zaboravnosti koji mnogi od nas doživljavaju.

Često nam se događa da zaboravimo obaviti ove rutinske radnje, ali postoji jednostavan način da “prevarimo” mozak i učinimo ove aktivnosti nezaboravnim.

Stručnjak za neurokognitivnu psihologiju Siri-Marija Kamp sa Univerziteta u Triru deli koristan trik koji se zasniva na promeni rutine. Kada obavljate uobičajene radnje, poput isključivanja šporeta ili zaključavanja vrata, mozak ne obraća posebnu pažnju jer su ove radnje deo svakodnevnih rutina.

Ključ je u tome da “prevarite” mozak, čineći rutinske radnje neuobičajenim. Na primer, možete pevati pesmu svaki put kada zatvorite vrata ili poskočiti kada isključite peglu. Ova promena u ponašanju aktiviraće mozak i naterati ga da zabeleži trenutak, čineći ga izuzetnim u sećanju. Na taj način, ove rutinske radnje postaju nezaboravne, čime se eliminira zaboravnost i omogućava vam da napustite kuću sa sigurnošću da ste obavili sve neophodne korake.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.