Ministar Nedimović u Karađorđevu najavio povećanje cene mleka

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, posetili su danas poljoprivredno gazdinstvo Gorana Popovića u Karađorđevu i sa okupljenim meštanima razgovarali o brojnim agrarnim temama.

Otkupne cene žitarica i mleka, subvencije, podsticajne mere, pomoć za stočare samo su neke od tema o kojima je bilo reči.

„Vlada Srbije juče je donela mere koje imaju za cilj poboljšanje stanja u mlečnom govedarstvu jer je tu najveća kriza u ovom trenutku. Država je povećala premiju za tri dinara, umesto sedam sada je deset dinara po litri, što je povećanje od odsto i to je ozbiljan izdatak za državu od 25 miliona evra“, poručio je ministar Branislav Nedimović. „Želeo sam na licu mesta da se uverim koje konkretne mere treba da preduzmemo kako bi pomogli sektoru ratarstva, stočarstva, gde moramo još da razgovaramo i donosimo mere kako bi govedarstvo doveli u neke okvire u godinama ispred nas. Mi treba da očuvamo svoju poziciju, mi smo lider u proizvodnji hrane, to se vidi u našim bilansima. Ove godine ćemo imati i voća, povrća i žitarica za izvoz, što će pomoći državi u bruto domaćem proizvodu“.

Meštane Karađorđeva interesovalo je i kada će doći do većeg ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu u selu, što je u nadležnosti Pokrajinskg sekretarijata za poljoprivredu.

„Zadovoljstvo je bilo razgovarati sa poljoprivrednicima, pitanja su bila vezana za stočarstvo, ali i na vodovodnu mrežu u samom naselju. Pokrajinski sekretarijat je ove godine imao 400 miliona dinara na raspolaganju kada je u pitanju vodovodna mreža, lokalne samouprave konkurišu i pozivamo Bačku Topolu da konkuriše iduće godine i biće obezbeđena sredstva ili za izradu dokumentacije ili za izvođenje radova“, najavio je Čedomir Božić. „Konkursi za ovu godinu su završeni, novi će biti krajem januara nadamo se da će našim poljoprivrednicima biti na raspolaganju više od milion dinara za navodnjavanje, razvoj stočarskih farmi“.

Porodica Gorana Popovića se godinama bavi poljoprivredom, a sada obrađuje oko 250 hektara oranica.

„Poljoprivredom se bavim od malih nogu. U protekle dve decenije počeli smo ozbiljnije da se bavimo, poslednjih deset godina smo kupili mehanizaciju, koristili smo podsticajne mere pokrajinskih i republičkih organa, kao i IPARD fondova“, kaže Popović.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas