Kardiolozi otkrivaju način na koji možemo da izračunamo rizik od bolesti srca

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kardiolozi otkrivaju način na koji možemo da izračunamo rizik od bolesti srca

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svetu, a svake godine odnose oko 17,9 miliona života, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Međutim, postoji još jedan faktor rizika kojeg mnogi nisu svesni, a to je veliki obim kukova i bokova, kao i odnos struka i bokova.

„Znamo da je visceralna masnoća, to jest masnoća oko struka, povezana s povećanjem kardiovaskularnog rizika, uključujući moždane i srčane udare, budući da je povezana s povećanim faktorima rizika poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i visokog holesterola“, kaže kardiovaskularna specijalistkinja i kardiologinja, dr Laura Verde.

Osim toga, kardiolog dr Sem Setareh tvrdi da su veliki obim struka i visok odnos struka i kukova faktori rizika za srčane bolesti. Ukazao je na naučno istraživanje „American Heart Association“ o povezanosti gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti, u kojem se ističe da je obim struka faktor rizika.

„Obim struka nije samo pokazatelj smrtnosti, već je takođe povezan s kardiovaskularnim rizikom zbog visceralnog masnog tkiva, ili visceralne masti, u trbušnoj duplji“, objašnjava dr Setareh.

Dakle, da bismo saznali koji je naš obim struka i bokova, dr Verde kaže da koristimo metar za merenje obima struka. Metar prvo obmotamo oko struka, a zatim oko bokova.

„Podelite obim struka s obimom bokova da biste dobili broj odnosa“, pojasnila je.

Zaključuje da je idealan odnos struka i bokova za muškarce 0.94 ili manje, a za žene 0.85 ili manje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.