Kardiolozi otkrivaju način na koji možemo da izračunamo rizik od bolesti srca
- Datum: 14.05.2024
- Izvor: B92 / Foto: Pexels/Monstera production
Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svetu, a svake godine odnose oko 17,9 miliona života, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.
Međutim, postoji još jedan faktor rizika kojeg mnogi nisu svesni, a to je veliki obim kukova i bokova, kao i odnos struka i bokova.
„Znamo da je visceralna masnoća, to jest masnoća oko struka, povezana s povećanjem kardiovaskularnog rizika, uključujući moždane i srčane udare, budući da je povezana s povećanim faktorima rizika poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i visokog holesterola“, kaže kardiovaskularna specijalistkinja i kardiologinja, dr Laura Verde.
Osim toga, kardiolog dr Sem Setareh tvrdi da su veliki obim struka i visok odnos struka i kukova faktori rizika za srčane bolesti. Ukazao je na naučno istraživanje „American Heart Association“ o povezanosti gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti, u kojem se ističe da je obim struka faktor rizika.
„Obim struka nije samo pokazatelj smrtnosti, već je takođe povezan s kardiovaskularnim rizikom zbog visceralnog masnog tkiva, ili visceralne masti, u trbušnoj duplji“, objašnjava dr Setareh.
Dakle, da bismo saznali koji je naš obim struka i bokova, dr Verde kaže da koristimo metar za merenje obima struka. Metar prvo obmotamo oko struka, a zatim oko bokova.
„Podelite obim struka s obimom bokova da biste dobili broj odnosa“, pojasnila je.
Zaključuje da je idealan odnos struka i bokova za muškarce 0.94 ili manje, a za žene 0.85 ili manje.