Kako pomoći deci da savladaju nove školske obaveze?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Stvari koje znaju samo roditelji troje dece

Savladavanje novih školskih obaveza može biti izazovan proces za decu. Početak svake nove školske godine ili prelazak na viši razred donosi sa sobom novo gradivo ali podrazumeva i sticanje novih, produkivnih navika. Važno je pružiti deci podršku tokom procesa adaptacije!

Pa, krenimo redom.

Stvorite podržavajuće okruženje

Pre nego što krenemo da pričamo o detaljima važno je stvoriti podržavajuću i pozitivnu okolinu za dete. Deca trebaju znati da roditelji veruju u njihove sposobnosti i da su tu da pruže podršku.

Kako bi detetu pokazali svoju naklonost razgovarajte o izazovima, pričajte o svom iskustvu tokom školovanja i odrastanja. Na taj način pravimo prijatnu, prijateljsku atmosferu koja je sigurna za dete i u kojoj će poželeti da izrazi sebe.

Potrebno je vreme za razvijanje organizacijskih veština

Organizacija je ključ uspešnog školovanja. Pomozite detetu da usvoji navike kao što su vođenje rasporeda, pravljenje to-do liste i postavljanje prioriteta. Ove veštine će im olakšati praćenje školskih obaveza, rasporeda i rokova.

Imajte na umu da je potrebno vreme za razvijanje organizacionih veština, deca ih neće odmah usvojiti. Nemojte dozvoliti da vas situacija isfrustrira već shvatite da je reč o procesu, koji je dugoročan.

Razvijanje efikasnih tenika učenja
Pomozite detetu da razvije efikasne tehnike učenja koje su u skladu sa ličnoću i afinitetima deteta. Takođe, podstaknite ih da postavljaju pitanja i aktivno razmišljaju o gradivu nakon škole kroz razgovor sa vama.

Postepeno će razviti najefikasniju tehniku i u skladu sa sobom doći do željenih rezultata.

Nekada je gradivo teško i zahtevno za decu, budite tu da im pomognete. Postavljajte pitanja, pružite dodatne resurse i zajedno istražujte gradivo. Povežite gradivo sa stvarnim životnim primerima kako biste im olakšali razumevanje!

Podstičite samostalnost

Postepeno podstičite dete da preuzima odgovornost za svoje učenje. Ohrabrite ga da samostalno organizuje svoje vreme za učenje, postavlja ciljeve i donosi odluke. Ovo će im pomoći da razviju samodisciplinu i odgovornost.

Pohvalite i nagradite dete za postignuća, bez obzira na to koliko su mala. Pozitivno jačanje motivacije pomaže im da razviju želju za sticanjem novih veština. Naučite ih uz to da nakon postignutog cilja trebaju da odmore i ugode sebi.

Kroz podršku, razumevanje i zajednički rad, možemo pomoći deci da razviju veštine koje će im biti od koristi ne samo tokom školovanja, već i u životu generalno.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas