Kako da budete na dijeti, a da ne budete gladni?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kako da budete na dijeti, a da ne budete gladni?

Kada idete na dijetu koja zahteva kalorijski deficit ili smanjen unos hrane, važno je pronaći načine da ostanete siti. Saveti koje ćete pročitati ne zahtevaju mnogo odricanja u ishrani.

Uz ove savete nećete se osećati gladni ili ekstremno umorni, a istovremeno zadovoljiti sve svoje potrebe za hranom. Nećete morati da jedete samo salate ili da se odričete slatkiša.

Povećate količinu hrane

Što je veća količina niskokalorične hrane, veća je sitost nakon jela. Povrće je najbolji način da povećate količinu hrane bez unosa mnogo kalorija. Preporučuju se zelena salata, paradajz, krastavac, kiseli kupus, karfiol, brokoli i paprika. Za žitarice se preporučuju proso, bulgur, kus-kus i ovas, a za mahunarke leblebije, pasulj, sočivo i grašak.

Smanjite količinu visokokalorične hrane

Jedite dve do tri čokoladice umesto dva reda ili ako konzumirate puter od kikirikija, koristite jednu malu kašiku umesto velike. Takođe možete pronaći neke zdravije verzije slatkiša sa manje kalorija.

Pravilna proporcija određenih namirnica na tanjiru

Dakle, kada servirate hranu, stavite više povrća u odnosu na hranu bogatu ugljenim hidratima. Neka četvrtina vašeg tanjira svakog meseca bude ispunjena ugljenim hidratima, druga četvrtina proteinima, a ostatak nadoknadite povrćem.

Napravite supe i čorbe

Imaju veliku zapreminu zbog velike količine vode, pa su odličan način da unesete neke kalorije. Osim toga, smanjićete unos hleba i povećati unos povrća u ishrani.

Unos proteina

Proteini su važni za rast i razvoj mišićne mase, a stvaraju i veći osećaj sitosti. Osim mesa i ribe kao što su oslić i bakalar, najbolji izvori proteina su jaja i sveži sirevi.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.