Jednostavne vežbe za sprečavanje bolova u očima od predugog gledanja ekrana

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Posledice preteranog gledanja u ekran mogu biti brojne i kobne po zdravlje

Ako predugo gledate u ekran, to može uticati na to koliko često trepćete, a ako treperite manje, to može dovesti do suvih očiju. Sedite ili stanite uspravno. Držite ramena opuštena i trepćite vrlo brzo 10-15 sekundi.

Dok korišćenje računara neće štetiti vašim očima, gledanje u ekran ceo dan će doprineti naprezanju očiju ili umornim očima. Naprezanje očiju ili zamor očiju je uobičajeno stanje koje može izazvati bol, zamagljen vid, glavobolju i poteškoće u koncentraciji. Iako obično nije ozbiljno, može biti neprijatno.

Pošto se naše vreme pred ekranom uvek povećava, važno je preduzeti korake da zaštitimo svoj vid i smanjimo ove neprijatne simptome. Ovih pet jednostavnih vežbi mogu pomoći u smanjenju naprezanja očiju i umora očiju, kažu stručnjaci.

Trljanje dlanovima

Snažno trljajte ruke jedna o drugu 10 sekundi da biste stvorili toplinu i energiju između dlanova. Lagano stavite dlanove preko očiju i zatvorite oči. Nekoliko puta duboko udahnite i duže izdahnite dok počnete da se opuštate. Osetite kako toplota i tama polako počinju da smiruju i tope svaku napetost u zadnjim delovima očiju. Pustite ruke da se tamo odmore dok toplota polako ne nestane.

Trepćite

Ako predugo buljite u ekran, to može uticati na to koliko često trepćete, a ako treperite manje, to može dovesti do suvih očiju. Sedite ili stanite uspravno. Neka ramena budu opuštena, vrat ispravljen i gledajte napred. Trepnite vrlo brzo 10-15 sekundi. Nežno dozvolite da se oči zatvore, skupe i omekšaju. Obratite pažnju na to kako se osećate u vezi sa svojim očima. Pokušajte da ponovite bar jednom na sat.

Zumiranje

Ovo je odlična vežba za oči kada pokušavate da fokusirate i ojačate očne mišiće. Sedite udobno. Fokusirajte se na objekat u daljini nekoliko sekundi. Pomerite fokus na objekat koji vam je najbliži i posmatrajte ga nekoliko sekundi. Pomerite fokus na nešto što vam je blizu kao što je vaš palac. Okrenite pogled – prvo nazad ka srednjem objektu, zatim ka udaljenom objektu. Ponovite ovu vežbu nekoliko puta u periodu od dva minuta.

Prevrtanje očima

Prevrtanje očima je veoma efikasna vežba kada se radi redovno. Može pomoći u jačanju mišića očiju. Sedite ili stanite uspravno. Neka ramena budu opuštena, a vrat ispravljen i gledajte napred. Pogledajte udesno, a zatim polako pogledajte prema plafonu. Skrenite oči nalevo, a odatle na pod. Uradite to u smeru kazaljke na satu i suprotno.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas