Izbegavajte snimanje pomračenja Sunca telefonima zbog oštećenja kamere

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Trikovi koji će ubrzati telefon toliko da radi kao da je nov

Dok se u budućnosti budete pripremali za posmatranje pomračenja Sunca, imajte na umu jedno važno upozorenje: Ne koristite svoj pametni telefon za fotografisanje ovog događaja.

Nedavni članak objavljen na popularnom tehnološkom portalu BGR upozorio je ljude da ne koriste svoje telefone za fotografisanje ovog prirodnog fenomena. Prema tehničkom centru, nijedan pametni telefon, uključujući i najnovije modele kao što je iPhone 15 Pro Maks, nije dizajniran da izdrži intenzivne sunčeve zrake koje sunce emituje tokom pomračenja.

Stručnjaci objašnjavaju da upotreba kamere telefona može dovesti do koncentrisanja toplote u unutrašnjosti telefona, što potencijalno može istopiti sočivo kamere. Ovaj problem može prouzrokovati trajna oštećenja i smanjiti funkcionalnost kamere.

“Kao što ne biste gledali u sunce kroz teleskop ili dvogled bez odgovarajuće zaštite, isto važi i za kamere na telefonima. Intenzivna sunčeva svetlost može prouzrokovati ozbiljna oštećenja”, upozorava tehnički centar.

Međutim, postoji rešenje za one koji žele zabeležiti ovu pojavu. Prema rečima Marka Kaufmana, urednika nauke na portalu Mashable, preporučljivo je jednostavno uživati u pomračenju Sunca uz odgovarajuće solarne naočare umesto da pokušavate snimiti fotografiju telefonom. Kaufman ističe da je bezbednost očiju najvažnija, a NASA preporučuje korišćenje specijalnih naočara za pomračenje Sunca sa standardom “ISO 12312-2”, koje efikasno filtriraju štetnu svetlost.

Dakle, umesto da rizikujete oštećenje kamere vašeg telefona, opustite se, nabavite odgovarajuće solarne naočare i prepustite se čarima prirodnog spektakla. Vaša sigurnost je na prvom mestu, a ovakvi nezaboravni događaji treba posmatrati sa pravom opremom.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas