Istraživanje dokazalo: Ovi čajevi usporavaju starenje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Istraživanje dokazalo: Ovi čajevi usporavaju starenje

Ispijanje čaja može imati više koristi od samog uživanja u ukusu i opuštanja.

Prema novoj studiji, konzumiranje tri šoljice tri vrste čaja dnevno može odložiti procese biološkog starenja. Drugim rečima, ovo jednostavno piće može vam produžiti život.

Naime, studija kineskih stručnjaka na Univerzitetu Sičuan sprovela je istraživanje koje je uključivalo analizu podataka iz dve grupe: 5.998 Britanaca starosti između 37 i 73 godine i 7.931 kineski učesnici od 30 do 79 godina.

Učesnici su pružili detaljne informacije o svojim navikama u ispijanju čaja, uključujući njihovu željenu vrstu čaja (zeleni, crni, žuti ili olong), kao i prosečan broj šoljica koje su konzumirali svaki dan.

Istraživači su zatim procenili različite markere starenja kao što su krvni pritisak, holesterol i procenat telesne masti kako bi odredili biološku starost učesnika.

Nalazi, objavljeni u stručnom časopisu The Lancet Regional Health – Western Pacific, pokazali su da ljudi koji piju oko tri šoljice čaja, odnosno šest do osam grama listova čaja, pokazuju znake sporijeg biološkog starenja. Zanimljivo je da je brže biološko starenje primećeno kod onih koji su prestali da piju čaj.

Naučnici veruju da su polifenoli, za koje se zna da poboljšavaju crevnu mikrobiotu, odgovorni za odlaganje procesa starenja. Ovo blagotvorno utiče na imunitet, metabolizam i kognitivne funkcije.

Iako studija nije razmatrala određene vrste čaja, nije pronađena značajna razlika između onih koji piju crni čaj u Velikoj Britaniji i onih koji piju zeleni čaj u Kini.

Dakle, formula je jednostavna, a eliksir mladosti, čini nam se, više nego dostupan. Izaberite svoj omiljeni topli napitak – zeleni, crni, žuti ili oolong čaj – i častite se tri puta dnevno. Možda jednu šoljicu kafe možete zameniti ovim blagotvornim napitkom.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.