Održana promocija knjige „Srbija evropski i svetski šampion“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
(FOTO) Održana promocija knjige „Srbija evropski i svetski šampion“

U Velikoj većnici Gradske kuće, juče je održana promocija i podela knjiga „Srbija evropski i svetski šampion“, koja govori o mladim fudbalerima U19 i U20 i njihovom putu do evropskog i svetskog trona.

Promociji je prisustvovao i gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, koji je, tom prilikom, istakao da izuzetne uspehe treba pamtiti kako bi u njima našli modele i postavili temelje za budućnost, kao i da je uspehe najbolje zapamtiti, ako su zabeleženi, te da je najbolje da, ako nešto želimo da sačuvamo trajno u eri kada informacije dobijamo u trenutku preko internet portala i društvenih mreža, to bude zapisano na papiru.

„Zato je i dobro što su vredni ljudi iz sporta, a opet vični peru, Igor Gačić, Mirko Vrbica i Nebojša Petrović, prihvatili izazov da na papir prenesu uspehe jedne sjajne fudbalske generacije koja je postala prvak Evrope i prvak sveta. Radi se, naravno, o našoj fudbalskoj deci, danas profesionalcima, koji su prvo 2013. godine, osvojili Prvenstvo Evrope u Litvaniji, u konkurenciji igrača do 19 godina, a dve godine kasnije, i Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu, u kategoriji igrača do 20 godina”, poručio je Bakić.

On je podsetio da smo omladinsku reprezentaciju tadašnje Jugoslavije, koja je osvojila Prvenstvo sveta u Čileu, slavili 1987. godine, i dodao da to nije slučajnost, jer je i tadašnja selekcija svoj put ka tituli krenula iz Subotice, a kreirao ju je upravo Stevan Vilotić.

„Zato se naš grad sprema da bude dobar domaćin i 29. turnira koji čuva sećanje na čuvenog čika Ćeleta. Nije, naravno, ovaj turnir jedina veza Subotice i fudbalske Srbije. Naš grad danas ima superligaše i u muškom, i u ženskom fudbalu. Ženski fudbalski klub Spartak je, podsetiću, 14 puta bio prvak naše države, a 13 puta za redom. Imamo, naravno, i vrednog i fudbalu posvećenog sportskog radnika Dragana Simovića, predsednika Fudbalskog saveza Vojvodine, i potpredsednika FSV Gorana Draču, kao i niz drugih uspešnih i dobrih sportskih radnika”, kazao je Bakić.

Subotica, dodao je, ima i jednog Tomislava Karadžića, počasnog građanina ovog grada, koji je, kako je rekao, zahvaljujući svom znanju, iskustvu i izuzetnoj profesionalnosti veoma uspešno obavljao i funkciju predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

„Grad Subotica je, ne slučajno, Evropski grad sporta za 2024. godinu, i u decembru ove godine, subotički sportisti će sa ponosom u Evropski parlament uneti zastavu Srbije. Subotica je grad državnih, evropskih i svetskih šampiona i olimpijskih pobednika“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima, u Velikoj većnici Gradske kuće, obratili su se i počasni predsednik FSS, Tomislav Karadžić i potpredsednik FSV, Goran Drača.

U okviru tribine upriličene tokom promocije knjige, na pitanja novinara i moderatora događaja, Aleksandra Stojanovića, odgovarali su jedan od autora knjige, Igor Gačić, član stručnog štaba naše reprezentacije koja je u Litvaniji osvojila titulu evropskog šampiona, Đorđe Vasić, i kapiten te reprezantacije, Marko Pavlovski.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas