Da li pirinač ima rok trajanja? Kako znate da li mu je istekao rok trajanja?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Neutrališete neprijatne mirise ili sprečite njihovo pojavljivanje sa ovom namirnicom koju siurno imate u kuhinji!

Koliko dugo pirinač ostaje jestiv zavisi od vrste zrna. Kuvani pirinač treba da bude dobar za konzumaciju četiri dana do nedelje u frižideru, a do osam meseci u zamrzivaču.

Rok trajanja suvog pirinča

Rok trajanja suvog ili nekuvanog pirinča varira u zavisnosti od vrste pirinča. Iako postoji mnogo vrsta pirinča, glavna razlika kada je u pitanju rok trajanja je između belog i smeđeg pirinča. Pošto smeđi pirinač ima veći udeo ulja ili masti, može da užegli brže od belog pirinča. Međutim, obe vrste pirinča mogu se bezbedno čuvati na sobnoj temperaturi.

Ovo su rokovi trajanja svake vrste pirinča:

Beli pirinač: do 2 godine.

Smeđi pirinač: 3-6 meseci od datuma proizvodnje.

Imajte na umu da hlađenje i zamrzavanje mogu značajno produžiti rok trajanja oba.

Kako znate da li je suvom pirinču istekao rok trajanja?

Hrana koja se drži na policama obično ima rok trajanja. Međutim, mogu se bezbedno konzumirati nakon tog datuma ako na pakovanju proizvoda nema znakova kvarenja. Relativno je lako utvrditi da li se suvi pirinač pokvario. Samo proverite da li na pakovanju ima znakova kvarenja, uključujući rupe, insekte, vlagu ili vodu, što može dovesti do rasta buđi. Kada je u pitanju smeđi pirinač, možete potražiti i promenu boje, užegao ili čudan miris ili masnu teksturu. Ako želite da produžite kvalitet svog pirinča što je duže moguće, čuvajte ga na suvom mestu, kao što je kuhinja. Takođe ga možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nakon otvaranja.

Koliki je rok trajanja kuvanog pirinča?

Za razliku od suvog pirinča, rok trajanja kuvanog pirinča je skoro isti za sve vrste pirinča. Kada se skuva, pirinač može zadržati svoj ukus, teksturu i kvalitet 3-4 dana u frižideru, iako neki tvrde da može trajati i do nedelju dana. Takođe možete zamrznuti kuvani pirinač do 8 meseci.

Kako znate da li je kuvanom pirinču istekao rok trajanja?

Postoji nekoliko načina da utvrdite da li je vaš kuvani pirinač pokvario. Prvo pomiriši. Za razliku od sveže kuvanog pirinča, koji gotovo da nema miris, pirinač kojem je istekao rok trajanja će imati neprijatan ili čudan miris.

Drugo, bolje pogledajte njegovu teksturu. Umesto da bude prozračan i pahuljast, pirinač kojem je istekao rok trajanja može postati ljigav ili gnjecav. Na kraju, proverite da li pirinač ima plesni, koja se često pojavljuje kao zelene, plave ili crne mrlje.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova kvarenja, obavezno bacite pirinač.

Opasnosti konzumiranja pirinča kojem je istekao rok trajanja

Pirinač kojem je istekao rok trajanja je uglavnom kontaminiran gljivicama ili plesnima, koje proizvode mikotoksine koji mogu izazvati trovanje hranom.

Konzumacija mikotoksina je povezana sa simptomima u rasponu od povraćanja, mučnine i bolova u stomaku do konvulzija, kome, povećanog rizika od raka i oslabljenog imunološkog sistema.

Štaviše, kontaminacija plesni u suvom pirinču takođe može da smanji njegov nutritivni kvalitet.

Pored toga, imajte na umu da bez obzira da li je pirinču istekao rok trajanja ili ne, nepravilno rukovanje kuvanim pirinčem može povećati rizik od trovanja hranom, što često dovodi do bolova u stomaku, dijareje i povraćanja.

Dakle, ako se pirinač ne ohladi ili zamrzne u roku od 2 sata od kuvanja, bakterije mogu proizvesti toksine.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas