Da li je jogurt jedan od boljih saveznika u mršavljenju?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Da li je jogurt jedan od boljih saveznika u mršavljenju?

Jogurt se prodaje kao „zdrava“ užina ili doručak za poneti, ali mnoge sorte sadrže skrivene količine šećera. Postavlja se pitanje da li vam konzumiranje jogurta može pomoći da smršate?

Može li vam konzumiranje jogurta pomoći da izgubite težinu?

Jogurt može biti „koristan dodatak“ svakoj zdravoj ishrani ili režimu mršavljenja zbog svog impresivnog nutritivnog profila. Međutim, prvo je ključno razumeti kako se najbolje uklapa u vaš svakodnevni životni stil i ishranu.

Jogurt je pun probiotika

Mnoge vrste jogurta nude „žive aktivne kulture“, poznate i kao probiotici. „Ove korisne bakterije mogu da podrže zdrav mikrobiom creva, koji je povezan sa boljim upravljanjem težinom i poboljšanom varenjem.

Prepun je hranljivih materija

Jogurt je prepun esencijalnih hranljivih materija poput vitamina D, kalcijuma i vitamina B. Kalcijum, posebno, može igrati ulogu u regulisanju telesne težine i metabolizma masti.

Neverovatno je svestran

U jogurtu možete uživati na mnogo načina, a mogućnosti za zdrave prelive su beskrajne. Korišćenje bobičastog voća sa kišom svežeg meda sa farme ili orašastih plodova i semenki na vrhu vašeg jogurta samo će mu dati dodatni nutritivni podsticaj. Ovi suplementi mogu povećati sadržaj vlakana u vašem doručku, dodatno podstičući sitost.

Kada jedete jogurt za gubitak težine i kao deo sveukupne zdrave ishrane važan je odabir običnog, nezaslađenog jogurta kako bi se izbegao dodatni šećer. Uz to, uzmite u obzir suplemente koji su prethodno spomenuti (orašasti plodovi, semenke ili voće) za dodatna vlakna i hranljive materije.

Jogurt može da podrži vaše ciljeve gubitka težine na sledećih pet načina:

Jogurt ima visok sadržaj proteina

Jogurt je odličan izvor visokokvalitetnih proteina koji će vas duže ostaviti siti, smanjujući tako želju da posegnete za nezdravim grickalicama ili se prejedate za sledeći obrok. Protein je poznat po svom zasićujućem efektu. Proteini takođe pomažu u očuvanju i izgradnji čiste mišićne mase, što je neophodno za zdrav metabolizam.

Ima malo kalorija

Bez obzira da li se odlučite za nemasni ili punomasni jogurt, vaš izbor će biti prilično niskokaloričan, što ga čini idealnim izborom za svakoga ko želi da kontroliše svoj unos kalorija dok i dalje jede zasitan i zadovoljavajući doručak ili užinu.

Može vam pomoći da kontrolišete apetit

Ova ukusna, kremasta poslastica takođe vam može pomoći da se nosite sa hormonima gladi. Proteini i masti u jogurtu mogu pomoći u regulisanju hormona gladi, kao što su grelin i leptin, koji mogu pomoći u kontroli apetita i smanjiti potrebu za grickanjem nezdrave, visokokalorične hrane.

Poboljšava varenje

Mnoge vrste jogurta nude žive probiotičke kulture koje promovišu „zdrav mikrobiom creva. Uravnotežen mikrobiom creva je povezan sa boljom varenjem i može igrati ulogu u kontroli težine.

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Kombinacija masti i proteina u jogurtu može vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi. Ovo smanjuje vaše šanse za neočekivani pad energije i želju da se prepustite hrani punoj šećera i kalorija.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas