Banane su veoma popularno voće za užinu i doručak, ali da li je zdravo jesti ih svaki dan?
- Datum: 27.09.2025
- Izvor: Gradske info, Foto: Pixabay

Banane su veoma popularno voće za užinu i doručak, ali da li je zdravo jesti ih svaki dan?
Mogu se dodati i brojnim obrocima, od smutija do palačinki, a pune su i vitamina. Banane su poznate po sadržaju kalijuma, koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti, kontrakcija mišića i nervnih signala.
Ali da li je moguće prejesti se bananama i šta se tačno dešava kada jedete bananu za doručak svaki dan?
Jedan od prvih osećaja koje biste mogli osetiti je blago povećanje energije, zahvaljujući prirodnim ugljenim hidratima i vitaminima B u bananama. Njihov sadržaj vlakana pomaže u usporavanju apsorpcije šećera, sprečavajući pad energije tokom dana.
Vlakna takođe dolaze sa drugim prednostima. U zavisnosti od zrelosti, banane obično sadrže između tri i pet grama vlakana, što pomaže u održavanju zdrave stolice.
Visok sadržaj kalijuma u bananama znači da pomažu u ispiranju natrijuma i opuštanju krvnih sudova. Tako dajete svom srcu i mišićima pravu „jutarnju motivaciju“.
Banane su takođe poznate po tome što poboljšavaju raspoloženje. Sadrže vitamin B6 i triptofan, koji su dobri za serotonin i dopamin.
Takođe sadrže mnoštvo drugih važnih hranljivih materija kao što su vitamin C, antioksidansi i mangan, koji svi pomažu u jačanju imunog sistema.
Naravno, kalijum i mangan su takođe elektroliti koji sprečavaju grčeve i pomažu u oporavku – što banane čini savršenom užinom pre ili posle treninga.
Ali nažalost za ljubitelje banana, nisu sve dobre vesti.
Postoje neki faktori koji možda ne čine ovo žuto voće idealnom užinom za svakoga. Na primer, imaju relativno visok sadržaj šećera, što znači da mogu izazvati probleme ako se jedu same.
Slično tome, previše kalijuma može biti problematično za ljude sa određenim stanjima. Ako imate bolest bubrega ili uzimate određene lekove koji utiču na nivo kalijuma, dnevna banana može biti potencijalno štetna.
Konačno, neke banane, posebno one koje su veoma zrele, mogu biti prilično bogate tiraminom. To može izazvati glavobolje kod nekih ljudi. U tom slučaju, najbolje je odabrati manje zrele banane.