Znate li čemu služi dugme na unutrašnjem retrovizoru?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Znate li čemu služi dugme na unutrašnjem retrovizoru?

Ponekad ljudi zanemaruju sitnice koje su im stalno pred očima, a nisu svesni da neke od njih mogu da budu ključne za spašavanje života. Kada se određene stvari ne koriste, često zaboravljamo da imaju funkciju i često mislimo da su postavljene samo radi estetike.

Isto tako, mnogi iskusni vozači ne znaju svrhu različitih detalja u automobilu ili kako se koristi, na primer, držač iznad suvozačevog sedišta. Danas je to veoma važno, jer nikada ne možete znati kako ih možete iskoristiti u situacijama koje se mogu dogoditi tokom vožnje.

Da li ste, recimo, svesni da dugme na unutrašnjem retrovizoru može da reši veoma neugodnu situaciju?

Dugme je tu postavljeno kako bi se sprečilo zaslepljivanje vozača svetlima automobila koji se nalaze iza njega tokom vožnje.

Često se zaboravlja koristiti ovo dugme, iako može da bude veoma korisno tokom noćne vožnje, kada neko iza vas upali duga svetla. Na donjem delu retrovizora nalazi se poluga koju možete povući ili gurnuti. Kada je pritisnete prema dole, retrovizor postaje tamniji, što znači da svetla iza vas ne mogu da vam smetaju. Kada je vratite u prvobitni položaj, retrovizor se vraća u normalu.

Naravno, kao što pravila saobraćaja nalažu, podešavanje spoljnih i unutrašnjih retrovizora treba obaviti tek nakon udobnog smeštanja za volan. Takođe, važno je da retrovizori budu čisti, kako biste imali jasan pregled situacije u saobraćaju.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas