Žiofre: EU je kuća u koju su svi dobrodošli

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Žiofre: EU je kuća u koju su svi dobrodošli

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je tokom šetnje „Evropski putokazi“ uoči sutrašnjeg Dana Evrope, da je Evropska unija kuća u koju su svi dobrodošli i koja je dovoljno velika da okupi sve različite identitete pod istim krovom.

Žiofre je poručio da je projekat EU danas „itekako živ“ i podsetio da je u utorak usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan koji predstavlja finansijsku injekciju koja će pomoći da se ubrza proces evrointegracija celokupnog Balkana.

„Proces evrointegracija se sastoji od 35 poglavlja, ali je sve to deo veće političke ideje koja u konačnici treba da dovede Srbiju do članstva u EU“, naglasio je Žiofre.
Žiofre je istakao da je EU kuća u kojoj treba da budu svi.

„Mislimo da je EU dovoljno velika da okupi sve razičite identitete pod istim krovom koji će nam, bez obzira na razlike, pružiti mogućnost za diskusiju, konsenzus, za bolju život, zaštitu, obezbeđivanje prosperiteta, socijalne pravde i bolje zaštite životne sredine, ali i povećanje standarada“, naveo je Žiofre.

On je naglasio da je Dan Evrope veliki praznik kojim se obeležava stvaranje EU, te da je Forum mladih u Srbiji odlučio da ga obeleži i da pokaže kako mladi vide celokupan proces evrointergracija, kao i da pokažu volju da promene društvo i povedu Srbiju ka članstvu u EU.

Mladi su tokom šetnje trasom od Cvetnog trga do Trga republike nosili panoe numerisane od broja 1 do broja 35, koji simbolizuju 35 poglavlja Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju Srbije Evropskoj uniji (EU).

Posle šetnje održani su i Forum za međunarodne odnose, kao i Forum mladih, odnosno Javni čas o evropskim integracijama.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.