Zbog ovakvih stvari žene ne trebaju da se izvinjavaju: Stručnjaci otkrili gde često grešimo

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zbog ovakvih stvari žene ne trebaju da se izvinjavaju: Stručnjaci otkrili gde često grešimo

Bez obzira na to da li je došlo do konflikta sa partnerom, prijateljem, članom porodice, kolegom, najbolji način da se to završi jeste izvinjenje i praštanje. Kada nekoga povredimo, uvredimo, uradimo nešto što nije dobro, važno je da zatražimo oproštaj.

Međutim, postoje stvari za kojih niko ne treba da se izvinjava.

1. Za pokazivanje emocija

Istraživanja pokazuju da dok žene i muškarci doživljavaju istu količinu emocija, oni se drugačije percipiraju kada izražavaju ta osećanja. Dok se na muškarce može gledati kao na „strastvene“ kada su otvoreno emocionalni, na žene će se verovatnije gledati kao na „iracionalne“, kažu stručnjaci za psihologiju.

– Nema ništa loše u tome da pokažete svoje emocije. Svi ih imaju – kažu psiholozi i dodaju:

– To što ih pokažete ne znači da ste manje profesionalni ili sposobni.

2. Zato što ste rekli ne

Pošto su devojke često vaspitane da budu dostupne, prijatne i susretljive, nije neuobičajeno da žene osećaju izvesnu dozu krivice kada moraju da kažu „ne“ ili da postave čvrste granice.

Međutim, stručnjaci kažu da je važno osećati da to možete učiniti bez izvinjenja. Ne samo da će ovo biti od koristi za vaše šire mentalno zdravlje i blagostanje, već će vam takođe omogućiti da u potpunosti poštujete i fokusirate se na stvari koje prihvatate da preuzmete.

3. Za davanje prioriteta brizi o sebi

Mnoge žene osećaju pritisak da bez napora žongliraju sa zahtevima svoje karijere, majčinstva i još mnogo toga. Ženama je potrebno da izdvoje i vreme za sebe, a za to ne bi trebalo da se osećaju loše.

4. Zbog tuđih osećanja ili nesigurnosti

Ako podrazumevate da preuzmete odgovornost za osećanja drugih ljudi, to može izazvati čitav niz problema u vašem ličnom životu. Posebno se mnoge žene osećaju odgovornim za to da se muškarci osećaju sigurno i ugroženo.

Međutim, stručnjaci kažu da žene treba da prestanu da se izvinjavaju kada znaju da nisu uradile ništa loše i da prestanu da preuzimaju odgovornost za stvari koje su van njihove kontrole. Iako je uvek najbolje biti ljubazan, ne možete da upravljate tuđim emopcijama. Trudite se u svakom odnosu da budete dobar čovek, a ukoliko se neko stalno žali, nikada nije zadovoljan i uvek se oseća ugroženo, moguće je da vi sami tu ništa ne možete da promenite.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas