Zašto uopšte kitimo jelku?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zašto uopšte kitimo jelku?

Prvo na šta mnogi misle kada pomisle na Božić je kićenje jelke i poklona koji će se naći ispod jelke.

Božićni pokloni su usko povezani sa hrišćanskim događajem Isusovog rođenja, danom kada je Isus dobio darove od Sveta tri kralja, koji se i danas slavi kao Božić.

Za razliku od tradicije darivanja božićnih poklona, koja je jasno preuzeta iz Biblije, razumevanje zašto kitimo jelku do danas je ostalo nejasno.

Postoji nekoliko teorija i mitova o tome kada je i kako počeo ovaj običaj i zašto ga je prihvatila Katolička crkva kao deo proslave Isusovog rođenja.

Iako ne postoji direktna veza između jelke i hrišćanstva, drvo, tačnije bor, zapravo predstavlja vezu između Boga i čoveka, a kićenjem vernici odaju počast Bogu, što se često smatra usvojenom paganskom tradicijom kićenje i obožavanje zimzelenog drveća tokom zimskog solsticija.

Takođe, drvo predstavlja ljudsku prolaznost. Ljudi i drveće puštaju korenje i dižu se u vazduh, ali je ljudski život, kao i drvo, prolazan.

Hrišćanstvo je prihvatilo jelku jer su zimzeleno drveće ravnije i time je simbolika veća. Međutim, ova teorija ne objašnjava u potpunosti zašto je jelka ukrašena.

Veruje se da su kićenje jelke započeli luterani u Nemačkoj u 16. veku, a potom se običaj proširio na ostatak sveta.

Iako je u početku jelka bila okićena voćem i papirom, vremenom su se ukrasi menjali, a sa pojavom konzumerizma, značaj bogato okićene jelke poprimio je veće razmere i stekao simpatije sledbenika i u nehrišćanskim zemljama.

Iako mnogi vernici širom sveta praktikuju kićenje borova kao neizbežan običaj za Badnje veče, zavičaj ove božićne tradicije i dalje je nepoznat.

Jedna od legendi govori o engleskom propovedniku koji je došao u Nemačku u 7. veku da propoveda i najavljuje Jevanđelje. Da bi na najbolji način protumačio jedinstvo Svete Trojice, koristio je trouglastu sortu severne bele jele koja je simbolizovala Trojstvo.

Preobraćeni pagani su obožavali to drvo, a do tada su verovali da je to neka vrsta hrasta. Druga legenda kaže da je sam Martin Luter kitio jelku početkom 16. veka svećama, dok je u srednjem veku u nekim delovima Evrope postojao običaj da se u crkvama za vreme Božića postavlja predstava o raju, tokom koje bi jabuke biti okačen na drvo kao simbol poznanja dobra i zla prema biblijskoj priči o Adamu i Evi.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas