Zašto su psima uvek vlažni nosići?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Evo zašto ne treba nikada naglo buditi pse!

Ako ste vlasnik psa, verovatno ste primetili da je njuškica vašeg psa, u većini slučajeva, mokra. Da li ste se ikada zapitali zašto je to tako?

Da li se mokar nos kod pasa smatra normalnim?

Ovo će u potpunosti zavisiti od psa, ali većina pasa će generalno imati mokre i hladne noseve. Naravno, u nekim situacijama nos vašeg psa će biti suv i topao, na primer, kada spava.

Dakle, mokar nos kod pasa je sasvim normalan, a ako je vaš pas jedan od pasa koji većinu vremena ima mokar nos, nemate o čemu da brinete.

Zašto psi imaju mokre noseve?

Postoji mnogo razloga zašto je pseći nos mokar.

Evo pet najčešćih:

Mnogo ih ližu

Svi psi se ližu, a neki će imati naviku da ližu nos. Može postojati niz razloga zašto vaš pas to radi, ali najčešći su zato što im je nos prljav i žele da ga očiste, ako vaš pas voli da kopa i gura nos u prljavštinu, verovatno će lizati njegov nos da ga očisti.

Da se ​​ohladi

Verovatno već znate da psi ne mogu da se ohlade kao ljudi sa znojnim žlezdama. Da se ​​ohlade, dahtaće. Ali da li ste znali da psi imaju mali broj znojnih žlezda u njuškama i šapama? Male količine znoja će im izaći iz nosa kada žele da se ohlade, što će im pomoći u kontroli telesne temperature.

Sakupljanje mirisa

Mokar nos će pomoći vašem psu da bolje uhvati mirise iz okoline. Ovo će pomoći psu da pokupi hemikalije koje mu mogu dati bolje informacije o određenim stvarima. Na taj način lakše prate specifičan miris koji im je zanimljiv.

Apsorpcija vlage

Ako imate psa koji voli mnogo da njuši ili zabija glavu u razne stvari, nos bi mu mogao biti mokar zbog vlage. Njegov nos je sposoban da apsorbuje vlagu. Ovo bi mogao biti razlog zašto je nos vašeg psa obično vlažniji nakon istraživanja.

Genetika

Kod nekih pasa genetika može uticati na to da li će vaš pas imati mokar nos ili ne. Neke rase prirodno imaju vlažne nosove, dok druge mogu imati suve. Dakle, ako niste primetili mokar nos na svom psu, ne treba da vas brine osim ako vaš pas ne pokazuje neke druge simptome koji bi mogli da ukažu na to da je bolestan.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas