Zašto se bebe bude noću?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kada muškarci žele bebu, a kada žene? Šokiraćete se…

Period detinjstva kada mališani samo šetaju prepun je izazova koji uključuju buđenje usred noći.

Kada napune dve godine, njihova mašta počinje da buja. Odličan je za dnevne igre, ali može biti problem noću. Ove noćne more mogu se pojaviti iznenada i iscrpljujuće i za dete i za roditelje.

Ključno je da se što više pridržavate određene rutine pre spavanja. Postoji nekoliko uzroka kada je način spavanja malog deteta poremećen.

Evo nekih od najčešćih razloga za to i predloga kako da pomognete vašim mališanima da prebrode ovaj burni deo odrastanja.

Prekomerni zamor

Mala deca koja odbijaju popodnevna dremka ili kasno idu u krevet često ne mogu mirno da spavaju jer su iscrpljena. Držite se navike i ne odustajte od redovnog sna. Ako vaše dete počne da se buni, dajte mu vremena da se opusti. Možete da se ušuškate i zajedno gledate film da biste „napunili baterije“.

Drastične promene

Nije neuobičajeno da određene životne promene, kao što je nova beba, prilagođavanje novoj bebi ili novom domu, utiču na san deteta. Pripremite ih tako što ćete razgovarati sa njima o promenama koje ćete učiniti i u njihovim životima. Uverite se da razumeju zašto se stvari menjaju. Uz puno ljubavi i podrške, vremenom će sve doći na svoje mesto.

Separaciona anksioznost

Odvajanje od roditelja, posebno mame, neizbežan je deo odrastanja, ali morate biti strpljivi. Ako primetite da vaši mališani plaču kada izađete iz sobe ili kada bi trebalo da idu na spavanje, uverite ih da je sve u redu i vratite se u sobu da proverite kako su. Sedite pored njih i tapšajte ih po glavi dok se ne smire ili ih primite za ruku. Svake noći se sve više udaljite od kreveta. Tako ćete im, uz mnogo nežnosti i pažnje, pokazati da ste u blizini i oni će početi da se osećaju bezbedno u svom krevetu.

Noćne more

Kada napune dve godine, njihova mašta počinje da buja. Odličan je za dnevne igre, ali može biti problem noću. Strah od bubamarica, čudovišta ispod kreveta, senke u sobi, sve to može biti rezultat dečje mašte koja im remeti miran san. U ovom slučaju je potreban miran i dosledan pristup, na primer nabavite prigušeno noćno svetlo za svoju sobu. Takođe, učinite da se mališani osećaju sigurno. U njihovim umovima, čudovišta i senke predstavljaju ozbiljnu pretnju. Zato nemojte to samo preći kao da su to samo lude dečije „bube“, već se postavite kao njihov zaštitnik. Pronađite neki osveživač vazduha koji je blag i prijatan koji će delovati kao repelent čudovišta.

Prazan želudac

Ako su mališani gladni, ostaće budni. Uverite se da je njihova ishrana raznovrsna. Možda više nisu dovoljno male za flašu, ali možete im dati šolju mleka pre spavanja.

Rast zuba

Kada zubi počnu da izbijaju, to može poremetiti san male dece. Indikatori su crvene i osetljive desni, kao i rumene obraze, razdražljivost i slinjenje. Ako se probude usred noći zbog nicanja zuba, sačekajte da vidite da li će se sami vratiti na spavanje. Ako ne mogu, privijte se pored njih dok se ne smire. Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom o tome šta bi moglo da ublaži njihovu nelagodnost.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.