Zašto pripadnici generacije Z idu na spavanje već u 21h? Evo u čemu je tajna

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zašto pripadnici generacije Z idu na spavanje već u 21h? Evo u čemu je tajna

Više od polovine će prednost dati spavanju u odnosu na pranje zuba.

Pripadnici generacije Z sve više praktikuju ranije odlaske na spavanje, s ciljem da imaju devet sati sna. Tako se bar Joyface u East Villageu u New York-u pridružio se ovom trendu, organizujući novogodišnje odbrojavanje u 20 sati kako bi omogućili onima koji piju da se smeste u krevet do 23 sata.

Analiza korisnika pametnih kreveta Sleep Number pokazala je da ljudi u dobi od 18 do 34 godine odlaze na spavanje u proseku najkasnije do 22:06 tokom januara ove godine. Dženzijevi, kako ih nazivaju, svedoče o direktnoj vezi između sna i zdravlja.

Razgovori s pripadnicima ove generacije otkrivaju pozitivna iskustva. Ema Kraft (19) i Madelyn Sug (25) ranije su usvojile nove noćne rutine koje su imale pozitivan uticaj na njihov život. Kraft, inače studentkinja na Kalifornijskom univerzitetu Berkeley, ističe da je postalo prihvatljivo i normalno ranije ići na spavanje. Svoje prijatelje obavestila je o novoj rutini, a oni su takođe zainteresovani za isprobavanje ovog trenda.

Čak i dok je spavala u pretrpanom domu sestrinstva sa 65 drugih žena na svojoj drugoj godini, pazila je da se naspava.
„Ništa se dobro ne može dogoditi nakon 21 sat“, tvrdi.

Otkako je promijenila svoj raspored spavanja i svake je večeri u krevetu najkasnije do 21:30, Kraft se, kaže, osjeća bolje.

Madelyn Sug, takođe, sada ranije odlazi na spavanje, čime se oslobodila stresa i umora. Osim toga, primetila je pozitivan uticaj na svoj bankovni račun, izbegavajući troškove noćnih izlazaka.

Kaže da sada više voli da uživa u piću s prijateljima svakog četvrtka oko 17 sati i gledanju predstave u 18 sati ponedeljkom.

Manje piju, više vole kanabis

Istraživanje klinike Cleveland ukazuje na to da generacija Z manje pije od prethodnih generacija, a to se povezuje s većim brojem sati sna. Dr Akhil Anand, psihijatar za bolesti zavisnosti, sugeriše da generacija Z vidi alkohol kao depresiv koji može uticati na mentalno zdravlje, a umesto toga biraju alternativne načine opuštanja, poput pušenja kanabisa.

Životni stil bez alkohola takođe pomaže u spavanju, gubitku težine i povećanju energije.

Barovi poput Joyfacea prilagođavaju se ovom trendu, organizujući događaje koji počinju već u 17 sati.

Istraživanje takođe pokazuje da generacija Z stavlja san na prvo mesto, čak i do te mere da ne obavlja osnovne zadatke poput pranja zuba. Tako je studija zaključila da je 68 odsto anketiranih od 2.000 odraslih zaspalo s mobilnim u ruci, te da 53 odsto nije ni opralo zube.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.