Zašto plivanje? Plivanje troši kalorije, a evo najboljeg načina da se to postigne!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
zašto plivanje? plivanje troši kalorije, a evo najboljeg načina da se to postigne!

Svi znamo da je plivanje kao vežba odličan način da dođete u dobru formu. Jedan od glavnih razloga je težina same vežbe, odnosno činjenica da se plivanjem koristi celo telo, a potrebna je i dobra motorika.

Ako tražite vežbu koja će vam pomoći da izgubite kilograme, plivanje brzo sagoreva kalorije i pomaže u održavanju težine. Plivanje nije samo letnja aktivnost i preporučuje se kupanje bar jednom nedeljno kako bi se održalo zdravo telo i organizam.

Plivanje i kalorije

Tokom plivanja koristimo celo telo, pa je jasno da se tokom ove aktivnosti kalorije dosta brzo i uspešno troše. Brzina kojom naše telo sagoreva kalorije za stvaranje energije poznata je kao metabolizam. Često koristimo izraze da neko ima brz ili spor metabolizam.

Kada vežbamo, ubrzava se naš metabolizam, odnosno ubrzava se sagorevanje kalorija. Efekat brzine metabolizma i sagorevanja kalorija zavisi od mnogo toga – kojom aktivnošću se bavimo, kolika je naša telesna težina, kakav je naš telesni sastav, koji je naš pol i slično.

Svaka od ovih stavki utiče na to koliko kalorija sagorevamo tokom plivanja. Međutim, za ovo postoji prosečna vrednost. Naime, smatra se da prosečna osoba potroši od 430 do 570 kalorija za jedan sat plivanja.

Broj kalorija sagorenih plivanjem zavisiće od toga da li ste napravili pauzu, koliko ste prešli i koliko brzo plivate. Ako je plivanje lagano, možete računati da će potrošnja kalorija biti manja.

Međutim, plivanje u krugu sa kratkim pauzama troši još više i brže. Kada plivate, najviše kalorija će se potrošiti na sledeće aktivnosti:

plivanje leptira
prsno za takmičenje
brzo – sa kratkim pauzama
brzo kružno plivanje bez pauza
plivanje tehnikom kraul
sinhrono plivanje
Lagani aerobik u vodi, leđno i plutanje i lagano plivanje u vodi će sagoreti najmanje kalorija tokom plivanja.

Koji je najbrži način za sagorevanje kalorija tokom plivanja?
Kada odlučite da je plivanje vaš način da brže sagorevate kalorije, ne bi bilo loše da izaberete vežbu koja će ubrzati proces. Pored činjenice da postoje određene tehnike koje će vam pomoći da sagorevate kalorije plivanjem, imamo još nekoliko saveta. Kada plivate, koristite tehnike leptir, kraul i brzo prsno i pokušajte da pravite što kraće pauze između krugova.

Plivanje treba raditi krug za krugom sa brzim promenama i kratkim zaustavljanjima.

Ako tek počinjete da plivate, počnite polako i nastavite korak po korak. To znači da u početku plivate kraće sa slabijim intenzitetom, a zatim postepeno povećavate intenzitet.

Povrede se mogu javiti i u plivanju, posebno ako prebrzo skačete u vežbe koje vaše telo ne može da podnese. Ne zaboravite da se pre treninga plivanja treba malo istegnuti i zagrejati, a nije loše da posle treninga uradite i malo istezanje.

Počnite da plivate da biste izgubili kalorije dva do tri puta nedeljno po 10 do 30 minuta svaki put. Sledeće nedelje dodajte pet do 10 minuta dužini treninga i tako pojačajte intenzitet dok ne dođete do sat vremena treninga. To znači sat vremena plivanja, ne odmaranja i laganog ulaska u vodu.

Na početku treninga bezbednija je opcija da plivate polako duže nego intenzivno i kratko plivate brzo. Naročito na početku, ali i kasnije, pravite pauzu kad god vam zatreba.

Plivanje stvara veliki stres za celo telo i srce i sa tim morate biti posebno oprezni. Kada vam je dosta, izađite iz vode, odmorite se i nastavite kada dođete k sebi.

Ishrana za najbolje rezultate

Bez dobre i kvalitetne ishrane biće teško videti dobre rezultate. Da biste tokom dana izgubili višak kilograma, potrebno je da ostvarite kalorijski deficit, odnosno da potrošite kalorije koje ste uneli vežbanjem ili da unesete manji nivo kalorija.

Gubitak kalorija kroz deficit će pokazati rezultate, ali zapamtite da dugoročne dijete za mršavljenje nisu ni zdrava ni dobra opcija.

Ako želite da smršate na zdrav način, probajte kvalitetnu i raznovrsnu ishranu, jesti nekoliko malih obroka dnevno i plivati najmanje tri puta nedeljno.

Ishrana treba da sadrži što više vitamina, minerala i vlakana, što znači da je važan unos voća, povrća i integralnih žitarica.

Možete jesti i meso, ali bi bilo najbolje da izbegavate mesne proizvode i proizvode bogate konzervansima i nezdravim mastima, poput gotovih jela ili druge brze hrane. Voda i pića poput zelenog čaja, koji promovišu čišćenje organizma, imaju veliki uticaj na gubitak težine.

Ne zaboravite da što više izbegavate šećer, kao i alkohol i cigarete, koji su se pokazali kao saveznici u dobijanju viška kilograma. Za zdravo varenje i manje nakupljanje masti, nemojte jesti najmanje tri sata pre spavanja.

Bez dobrog sna biće teško smršati, pa se preporučuje da spavate najmanje sedam sati svake noći. Ovo će takođe pomoći kod mentalnog zdravlja i stresa za koji se takođe pokazalo da izaziva nakupljanje masti.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas