Zašto ne ostvarujemo svoje ciljeve?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zašto ne ostvarujemo svoje ciljeve?

Porazi su lekcija koju treba da prođemo. Onda bar znamo kako ne treba.

Celog života postavljamo sebi neke ciljeve, bilo da je reč o upisu na fakultet, poslovnih ciljeva ili pak ciljeva koji su deo našeg privatnog života.

Težimo ka postizanju ciljeva, ali neretko se desi da do njih ne dođemo kada smo zamislili. Zašto je to tako?

I baš svaki čovek za koga smatramo da je veoma uspešan, bilo da je sportista ili uspešan poslovan čovek, reći će da je put do uspeha bio pun neuspeha iz koga su mogli naučiti neke lekcije.

Koji su to najčešći problemi koji nas udaljavaju od naših ciljeva?

Nismo dovoljno uporni

Postavili smo sebi cilj. Krenuli ka njemu i na prvoj prepreci odustali. Kao što se već kaže, ne uspeju talentovani, već uporni. To što niste sad postigli cilj, nije razlog da odustanete.

Naučili ste kako ne treba. Idite i dalje ka realizaciji cilja, ali sada imate iskustvo više kako ne treba.

Postoji drugačiji put, ili bolji trenutak kada ćete dostići zacrtano. Morate promeniti nešto, ako ste uvideli da prethodni način nije urodio plodom. Ali nema odustajanja!

Ne verujemo dovoljno u realizaciju cilja

Jednostavno moramo verovati u naše ciljeve. Ne možemo se uvek prilagođavati drugima i nasedati na njihova negodovanja i osporavanja u postignuća našeg cilja.

Odbacujemo prethodne neuspehe

Prethodni neuspesi, nisu ništa drugo nego naši učitelji. Čovek tokom čitavog svog života uči, a neuspesi su jedan od životnih učitelja. Sagledajte gde ste eventualno grešili i razvijte novu strategiju i način kako doći do rešenja.

Nedostaje nam disciplina

Kao u svemu i u realizaciji svojih ciljeva je neophodna disciplina. Moramo biti fokusirani na naš cilj i rešavti postavljene zadatke, jedan po jedan. Koncentrišite se i pristupite realnom, postepenom ostvarivanju zadatog, ali nemojte biti perfekcionista.

Nemamo dovoljno samopouzdanja

Prestanite sebi stavljati etiketu neuspešne osobe. Ovo je česta pojava kod ljudi koji nemaju dovoljno samopouzdanja, odnosno imaju nedostatak osećaj sopstvene vrednosti. Jedan neuspeh ne znači da ste neuspešni.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas