Zašto ne bi trebalo da počnete sa dijetom u ponedeljak

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zašto ne bi trebalo da počnete sa dijetom u ponedeljak

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu “European Journal of Clinical Nutrition” pokazalo je da većina ljudi najmanje vodi računa o ishrani vikendom i ipraznicima, kada se jede najviše mesa, ugljenih hidrata, konzumira alkohol, a samim tim unese se i najviše kalorija. A kad dođe taj ponedeljak (od kada se počinje promena koju smo sami sebi obećali) kao da nikakav plan nije ni postojao. Ili se dešava da se naglo i radikalno promeni način ishrane, pa se naravno posle određenog broja dana se odustane.

Šta se dešava dok čekamo “ponedeljak”

I onda se postavljaju dva pitanja: “Kako oslabiti?” i “Kada početi sa dijetom” Nakon što ste pročitali sve o osnovnim principima mršavljenja, zatim napravili kratak plan – dijeta plus trening, ostaje samo da počnete. A onda se javalja drugi problem. A nastaje zato što niko (ili skoro niko) ne želi odmah da počne sa dijetom, odnosno restrikcijama u ishrani.

Gubitak težine je povezan sa nekim strogim zabranama i ograničenjima. Štaviše, čak su i oni koji su planirali da krenu sa blagim korekcijama ishrane na zdrav način, i koji znaju da neće morati da gladuju ili da jedu bezukusnu dijetalnu hranu, svesni da će im ipak biti potrebno da ulože neki trud da bi promenili način života u cilju gubitka kilograma. Upravo se u tom momentu javlja ideja da od određenog dana krenemo sa dijetom: od sledećeg ponedeljka, sledećeg meseca, posle predstojećih praznika itd. A šta se dešava u međuvremnu, do tog “ponedeljka”?

Tako je – koristeći trenutak, jedete sve što vam dođe pod ruku, jer uskoro počinju ograničenja. I kao rezultat takvog “bindžovanja hranom”, dobija se dodatna težina i onda ćete morati da smršate umesto pet – sedam kilograma, ili više, u zavisnosti od toga koliko je dugo i intenzivno bilo prejedanje u tom periodu odlaganja, osnosno čekanja idealnog dana.

Dodatno, mogu se desiti i neki događaji koji će vas naterati da odložite početak mršavljenja, bilo da je u pitanju nečiji rođendan ili venčanje, ili je samo šef vikao na poslu na vas pa ćete “morati” nekako da se oraspoložite uz pomoć kolača. I tako da će proces mršavljenja morati da se odloži do sledećeg ponedeljka (ili početka meseca), a može biti i neki drugi “dobar” razlog. Na ovaj način će vaša polazan tačka, tj. težina biti veća od prvobitne, a vaš cilj – još dalje, što dodatno utiče na motivaciju.

Ovaj princip “sve ili ništa” vodi do krajnje nezdravog pristupa navikama u ishrani i životu uopšte”, smatraju dijebetičari.

Uopšteno govoreći, da biste postigli rezultate, bolje je započeti akciju odmah nakon što ste shvatili da želite da korigujete težinu. A ako iz nekog razloga imate blokadu, i ako vam se desiti da nekad prekršite režim neplaniranim obrokom za “varanje”, nemojte to smatrati katastrofom, već samo kao kao malu prepreku na putu koja se može zaobići i mirno nastaviti dalje.

Ali, nemojte da vas ovo obeshrabri u nameri da počnete da živite i hranite se zdravo. Prosto izaberite neki drugi dan i upustite se u tu “avanturu”. “Ono čemu treba da težite je zdraviji stil života, a ne dijeta.

To znači da treba da promenite svoj pogled na svet i doživljaj hrane, a odličan prvi korak je da ne čekate “ponedeljak”. Tajna uspeha je u tome da usvojite zdravije životne navike, a ne da ih sebi namećete samo zato što je ponedeljak.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.