Zašto je za decu važno da cela porodica jede zajedno za stolom?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zašto je za decu važno da cela porodica jede zajedno za stolom?

Većina nas zna bar jednu savršenu filmsku scenu u kojoj cela porodica sedi za stolom i doručkuje, ali u stvarnom životu takve scene su retke.

Obedovanje cele porodice za stolom ima višestruke prednosti za decu.

Deca se uče dobrim manirima

Deca oponašaju svoje roditelje, uključujući i njihovo ponašanje. Dok jedu zajedno, roditelji mogu da pokažu deci kako da se pravilno ponašaju za stolom. Pored toga, kroz porodične obroke, deca mogu da unaprede svoje socijalne i komunikacijske veštine.

U školi su bolji

Deca koja jedu sa roditeljima dobijaju bolje ocene od one koja jedu sama, pokazalo je jedno istraživanje. To je verovatno zato što obroci koje služe roditelji imaju veću nutritivnu vrednost i, zauzvrat, daju više vitamina.

Hrane se zdravije

Po pravilu, zajedničko jedenje dovodi do zdravijeg izbora hrane. S druge strane, ishrana upolju podstiče loše navike u ishrani. Deca koja jedu zdrave i hranljive obroke imaju manje šanse da budu gojazna u tinejdžerskim godinama.

Deca se lakše otvaraju

Porodična okupljanja pomažu deci i tinejdžerima da otvorenije govore o svojim osećanjima. Jedna studija je pokazala da su mladi iskusili bolju roditeljsku komunikaciju dok su jeli sa njima za stolom.

Jačaju samopouzdanje

Zajedničko jedenje stvara osećaj pripadnosti. Takođe podiže samopouzdanje dece zbog društvenog angažovanja. Tinejdžeri koji jedu u društvu porodice manje su depresivni, jer im je lakše da se otvore dok dele hranu sa svojim najmilijima.

Deca postaju samostalnija

Roditelji mogu uključiti svoju decu u pripremu obroka. Odlazak u kupovinu, planiranje obroka ili kuvanje su sjajni načini da naučite svoju decu da budu nezavisniji. Osim toga, to će im pomoći da budu pažljivije sa novcem i omogućiće im da nauče kakvu hranu treba da izaberu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.