Zašto je za decu važno da cela porodica jede za stolom?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Zašto je za decu važno da cela porodica jede za stolom?

Većina zna barem jednu savršenu filmsku scenu u kojoj cela porodica sedi za stolom i doručkuje, ali u stvarnom životu takve scene su retke.

Ipak, postoji najmanje šest razloga zašto ovo treba da praktikujemo.

Zajednička ishrana ima višestruku korist za decu, a neke od njih donosimo u nastavku.

Deca uče lepe manire

Deca oponašaju svoje roditelje, uključujući i njihovo ponašanje. Roditelji mogu da pokažu svojoj deci kako da se pravilno ponašaju za stolom dok jedu zajedno. Pored toga, kroz porodične obroke, deca mogu da usavršavaju društvene i komunikacijske veštine.

To čini decu boljim u školi

Deca koja jedu sa roditeljima dobijaju bolje ocene od one koja jedu sama, pokazalo je jedno istraživanje. To je verovatno zato što obroci koje roditelji poslužuju imaju veću nutritivnu vrednost, a samim tim i više vitamina.

Deca se zdravije hrane

Po pravilu, zajedničko jedenje dovodi do zdravijeg izbora hrane. S druge strane, ishrana van kuće podstiče lošije navike u ishrani. Deca koja jedu zdrave i hranljive obroke imaju manje šanse da budu gojazna u tinejdžerskim godinama.

Deca se lakše otvaraju

Prijatno porodično okupljanje pomaže deci i tinejdžerima da otvorenije govore o svojim osećanjima. Jedno istraživanje je pokazalo da su mladi ljudi imali bolju roditeljsku komunikaciju dok su jeli sa roditeljima.

Deca podižu samopouzdanje

Zajedničko jedenje stvara osećaj pripadnosti. Takođe podiže samopoštovanje dece zbog društvenog angažovanja. Tinejdžeri koji jedu u društvu porodice su na kraju manje depresivni, jer im je lakše da se otvore dok dele hranu sa svojim najmilijima.

Deca postaju samostalnija

Roditelji mogu uključiti svoju decu u pripremu obroka. Odlazak u kupovinu, planiranje obroka ili kuvanje su odlični načini da naučite svoju decu da budu nezavisniji. Osim toga, to će im pomoći da budu pažljivije sa novcem i omogućiće im da nauče koje vrste hrane da biraju.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.