Za glasanje u inostranstvu birači mogu predati zahteve do 25. novembra

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Za glasanje u inostranstvu birači mogu predati zahteve do 25. novembra

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev do 25. novembra u ponoć ukoliko žele da u zemljama gde borave glasaju na predstojećim izborima u Srbiji.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, birači u inostranstvu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 25. novembra u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Posle toga nadležna opštinska, odnosno gradska uprava treba da donese rešenje da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati.

Ako birač glasa u inostranstvu ne upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Pored toga, uvid u podatke koji se vode o biraču može se izvršiti i preko Portala eUprava (usluga eZahtev za upis/izmenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku).

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas