Vučić: Za neke zemlje EU Srbija ne može da bude u prednosti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vučić: Za neke zemlje EU Srbija ne može da bude u prednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je EU nameravala da ukaže na stranu koja je više kriva zbog izostanka napretka u dijalogu, ali da su neke zemlje koje su priznale tzv. Kosovo tražile da se stav „uravnoteži“.

„Ako pažljivo čitate, namera je bila da se više ukaže na stranu koja je stvarno kriva, ali onda su došli iz devet zemalja, koliko sam obavešten, koje su tražile da se ne poistoveti, nije baš poistovećeno, videli ste dve, tri rečenice, ali su tražili da se uravnoteži“, rekao je Vučić u Njujorku odgovarajući na pitanje novinara da li će na radnom ručku sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom postaviti pitanje zašto EU ponovo kaže da su obe strane krive da ne ispunjavaju obaveze.

On je istakao i da Srbija ne može da bude u prednosti, jer su to zemlje koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova.

„Smatraju nas krivim zbog problema Kosova, jer ga mi ne priznajemo i moraju da slušaju nekog malog Vučića koji će da govori o međunarodnom pravu i da svi znaju da sam potpuno u pravu, nije to baš prijatno ni lako“, rekao je Vučić koji učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN.

Na pitanje o učešću predsednice privremenih prištinskih institucija Vljose Osmani na zasedanju Generalne skupštine, Vučić je rekao da ona ne učestvuje u radu skupštine i „ne može da sedne gde mi sedimo“.

„Ali zemlje koje su priznale tzv. Kosovo daju specijalnu kartu da ulaze na prijeme. To su radili i prošle i pretprošle godine, a radili su i sa drugima“, naveo je Vučić.

Evropska unija je ranije danas pozvala Beograd i Prištinu da ispune obaveze koje proizilaze iz sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da rad na uspostavljanju Zajednice srpskih opština treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

Savet ministara spoljnih poslova EU je, pored ostalog, izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka na prošlonedeljnom sastanku strana u Briselu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas