Vučić: Priština se bavi isključivo maltretiranjem i progonom Srba

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vučić: Priština se bavi isključivo maltretiranjem i progonom Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Priština svakog dana bavi isključivo maltretiranjem i progonom Srba, ali da će odgovor Beograda biti smiren i odmeren, ali i dovoljno čvrst da bi pokazali našem narodu na KiM da smo uz njega.

Obraćajući se građanima Srbije iz Predsedništva, Vučić je rekao da je Priština, različitim trikovima, pokušala da otme srpske prostorije u Bošnjačkoj mahali.

„To su i juče pokušali, ali su morali da odustanu pod pritiskom SAD i EU, ali će to da pokušaju ponovo da urade. Pokušali su da dovedu policajce i da ih tako oteraju iz zgrade, a zatim kažu da su sami otišli i mi smo je sada zauzeli. Svakog dana se bave ničim drugim do maltretiranjem i progonom Srba“, poručio je Vučić.

Istakao je da se Beograd trudi da njegov odgovor bude smiren, odmeren, racionalan, razuman, ali uvek dovoljno jasan i čvrst da naš narod na KiM razume šta je poruka njihove države i šta je to šta mi možemo da učinimo.

„Ne moram da objašnjavam nikome u Srbiji, osim nekim usijanim glavama, da su nama ruke vezane. U takvim uslovima trudimo se da na bezbroj načina nađemo način da pomognemo našem narodu. To iseljavanje srpskih institucija će Kurtijev režim nastaviti, ali će naš narod nastojati da im se mirnim i demokratskim sredstvima suprotstavi“, poručio je Vučić.

Dodao je da Priština, takođe, namerava da na severu KiM, uz upotrebu sile, izvrši nelegalnu eksproprijaciju zemlje u srpskom privatnom vlasništvu.

„To su osudili američki državni sekretar Entoni Blinken, EU i svi ostali, ali ne vredi, oni to žele na silu, suprotno slovu Briselskog sporazuma koji jasno govori da nema nigde predviđenih baza ili baraka za smeštaj bilo kakvih policijskih snaga na severu. Tim snagama upravlja direktor regiona Sever, a direktor tog regiona mora da bude Srbin, gde Priština ima samo pravo izbora kandidata između kandidata koji bi Zajednica srpskih opština ili Srbi predložili, a ne da sama donosi odluke“, konstatovao je Vučić.

Rekao je da je to još jedan od velikih mogućih uzroka napada i kriza, kao i blokada srpskih proizvoda, koja traje već tri meseca i koja ima katastrofalne posledice.

„Posebno katastrofalna situacija je u našim bolnicama. Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za KiM pokušavaju da nađu vratolomne načine, preko drugih zemalja, da dostavimo lekove našem narodu na KiM, posebno u KBC Kosovska Mitrovica i u Gračanicu, da bi smo te dve najvažnije institucije snabdeli potrošnim materijalom i lekovima“, naglasio je Vučić.

Dodao je da ćemo morati da molimo predstavnike međunarodne zajednice da nam u tome pomognu.
„Nedostaje i hrana, po prvi put. Daćemo sve od sebe da čuvamo mir, ne reagujemo na njihove provokacije, ali da uvek i u svakom trenutku budemo čvrsto uz naš narod“, poručio je Vučić.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas