Vučić: Poseta Kini veoma važna u trenucima koji nisu nimalo laki

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vučić: Siniša Mali je potpisao rešenje sa Sijartom, Orban i ja smo odobrili

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Vlade Srbije danas putuju u Kinu gde će učestvovati na trećem Forumu „Pojas i put“, koji sutra počinje u Pekingu.

Predsednik Srbije izjavio je da je poseta Kini veoma važna u trenucima koji nisu nimalo laki.

Vučić je najavio važne susrete i potpisivanje važnih sporazuma sa Kinom, ali i bilateralne susrete sa predsednikom Kine Si Đinpingom i Van Hu Ningom, „kineskim Kisindžerom“.

„Potpisaćemo dokumente o sveukupnoj saradnji, slobodnoj trgovini, što je od posebnog značaja za našu zemlju i kliring juan za naše banke. To su temeljni sporazumi, a biće važnih saobraćajnih i infrastrukturnih sporazuma“, objasnio je Vučić.

Treći međunarodni stateški forum Pojas i put biće održan 17. i 18. oktobra u Pekingu, gde će učestvovati zvaničnici iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. Kineski predsednik Si Đinping održace uvodni govor na Forumu na kojem će učestovati i generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Nakon toga, na skupu koji se održava u svetlu desetogodišnjice Incijative Pojas i put, koju nazivaju i Sijevim lendmark projektom za proširenje uticaja Kine u svetu, a koji je između ostalog iz siromaštva izvukao 40 miliona ljudi, biće održana tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji.

Takođe biće održano šest tematskih seminara o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom Putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji.

Očekuje se da će među zvaničnicima na Forumu biti i predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednici Egipta El Sisi, UAE šeik Mihamed bin Zajed Al Nahjan, zvaničnici Francuske, Grčke, mađarski premijer Vikor Orban…

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas