Vučić: Intenzivni razgovori sa međunarodnim predstavnicima o KiM

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vučić: Intenzivni razgovori sa međunarodnim predstavnicima o KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se vode intenzivni razgovori sa međunaronim predstavnicima o KiM zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, zbog novog hapšenja trojice Srba.

„Zbog hapšenja Elezovića, Milovića i Kostića i sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etiničkog čisćenja srpskog naroda sa KiM. Preduzimamo sve što je u našoj moći i želimo da iskoristimo sva diplomatska sredstva i sva politička sredstva“, poručio je Vučić koji u Njujorku boravi povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na hapšenja Srba na KiM.

„Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao u zaštiti interesa našeg naroda. Pozivamo sve međunarodne predstavnike da reaguju i da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na teritoriji KiM i da ljudi koji nikome nisu ništa krivi budu pušteni svojim kućama u najkraćem mogućem roku“, poručio je Vučić.
Kaže da je o tome i o situaciji na KiM obavestio i španskog premijera Pedra Sančeza koji je, kako je rekao, veliki prijatelj Srbije.

Dodaje da je ponovo razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, kao i sa mnogim predstavnicima EU.

Istakao je da se nada i želi da veruje da će oni „dobro razumeti naše poruke“.

„Pripremamo se za sutrašnji nastup u UN, takođe imaćemo mnogo bilateralnih sastanaka i sada usklađujemo termine sa kineskim potpredsednikom i korejskim predsednikom. To su važni sastanci za našu zemlju, ali ću prvi put od Kineza tražiti da mi kažu, osim generalnog pogleda na situaciju na KiM, da li možemo da očekujemo širu podršku Kine. U skladu sa tim donećemo odluku, jer mi bi treblao da polovinom oktobra imamo regularnu sednicu o KiM vezano za Unmik. Brojimo sada članice SB UN, potrebno nam je devet da ih imamo na svojoj strani da bismo mogli da zakažemo ako imamo hitne potrebe“, naveo je Vučić.

Dodao je da će Beograd u svakom slučaju reagovati u skladu sa svojim inetersima.

„I nikome nećemo dozvoliti da za dan, dva ili tri završi posao kao negde drugde. Bićete obavešteni rano ujturo pošto ćemo imati veoma značajne sastanke“, istakao je Vučić.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas