Vučević s kongresmenom Tarnerom o bilateralnoj saradnji i bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vučević s kongresmenom Tarnerom o bilateralnoj saradnji i bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević razgovarao je sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane, u okvirima zacrtane vojne neutralnosti Srbije i istakao ključnu ulogu Vašingtona u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Vučević je tokom sastanka naglasio da dve države nesumnjivo teže jačanju bilateralnih odnosa, sa jasnom namerom da prodube saradnju u oblasti odbrane, ne izlazeći iz okvira zacrtane vojne neutralnosti Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

On je tom prilikom rekao da su u proteklih 17 godina postojanja Programa državnog partnerstva Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja realizovane brojne aktivnosti, koje su značajno uticale na izgradnju kapaciteta Vojske Srbije, pre svega sposobnosti za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Ministar odbrane istakao je ključnu ulogu SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koji prvenstveno treba da obezbedi mir i normalan život srpske i svih drugih zajednica na prostoru Kosova i Metohije.

On je napomenuo da kada je u pitanju bezbednost građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, Srbija jedino vidi Kfor kao legitimnu oružanu formaciju u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i dodao da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Kongresmen Tarner zahvalio je na srdačnom prijemu u Ministarstvu odbrane, izrazivši nadu da će Srbija i Sjedinjene Američke Države u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil, navodi se u saopštenju.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas