Vučević: Postupak protiv Radoičića u skladu sa zakonom

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vučević: Postupak protiv Radoičića u skladu sa zakonom

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je Srbija izložena ozbiljnim pritiscima i drugim vidovima konvencionalnog i nekonvencionalnog opštenja.

Povodom privođenja i saslušanja bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, nakon prošlonedeljnog incidenta koji se dogodio u selu Banjska na severu Kosova i Metohije, Vučević je za RTS rekao da je Srbija pravna država i da je teret dokazivanja na nadležnom tužilaštvu.

„Državni organi pokrenuli su proceduru u skladu sa zakonom, kao i u slučaju svakog drugog građanina koji bi se našao u sličnoj situaciji. Ono što smo najavili da ćemo raditi kao država, kao Srbija, je da ćemo utvrditi sve činjenice koje su nama dostupne“, istakao je Vučević.

On je dodao da će se videti šta će predistražne, eventualno istražne radnje utvrditi.

Kako je naveo, premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju sada nije meta Milan Radoičić.

„Njima je Radoičić bio meta u smislu fizičke likvidacije kao i svi oni Srbi koji su se našli u okolini manastira Banjska 24. septembra, a krajnji politički cilj jeste državno rukovodstvo Srbije i predsednik republike“, smatra ministar.

Prema njegovim rečima, ne treba se baviti time kakav utisak Srbija ostavlja na Zapad ili Istok, već se treba baviti utvrđivanjem činjenica.

„Izloženi smo ozbiljnim političkim pritiscima, da ne kažem ucenama, da ne kažem drugim vidovima konvencionalnog i nekonvencionalnog opštenja prema našoj državi, jedna suverena i nezavisna država donosi odluke u skladu sa svojim ustavom i zakonima, a ne da bi se nekom dopala“, poručio je Vučević.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović gostujući u emisiji „Takovska 10“ izjavio je da Vojska Srbije, kada se radi o kopnu, nema nikakvog ograničenja vezano za snage, broj ljudi i sve ostalo, kao i u bilo kom drugom delu Srbije.

On je ukazao da javnost često nema dovoljno informacija o Kopnenog i Vazdušnoj zoni bezbednosti, koje su uspostavljene kao tampon zona Vojno-tehničkim sporazumom 1999. godine, od kada se, međutim, desilo više relaksacija.

Što se tiče vazdušnog prostora, Mojsilović kaže da zarad dobrih odnosa na terenu pravovremeno upućuje informaciju komandantu KFOR-a da će pripadnici Vojske Srbije leteti u tom prostoru, iako to od 2015. godine nije obaveza Beograda.

Upitan šta se dešavalo tokom sukoba u Banjskoj, on je rekao da nisu postojali indikatori koji ukazuju da će se nešto krupno i tako komplikovano desiti, i da je stanje bilo redovno.

Međutim, dodao je Mojsilović, tokom jutra 24. septembra počele su da stižu informacije o dešavanjima, povređenima, uspostavljen je kontakt za komandatnom KFOR-a, sazvan je sastanak na kojem su prisustvovali i ministar odbrane i direktori agencija.

„Stupili smo u kontakt sa vrhovnim komandantom. On je na osnovu predloga za upotrebu i angažovanje dela Vojske Srbije prihvatio i doneo odluku. Ja sam kao načelnik Generalštaba dobio zadatak – u potpunosti staviti pod kontrolu Kopnenu zonu bezbednosti i u punom kapacitetu obezbediti administrativnu liniju preventivnim razmeštajem dela snaga Vojske Srbije. To je naređenje koje je dobila Vojska Srbije 24. septembra“, naveo je Mojsilović.

On je napomenuo da to naređenje nije neobično i u skladu je sa dešavanjima na terenu, sa onim šta smo mi predviđali, da kriza može da se prelije i eskalira, jer je došlo do upotrebe vatrenog oružja na delu teritorije Kosova i Metohije.

„To nije bila puna borbena gotovost Vojske Srbije“, naglasio je Mojsilović.

Što se tiče trenutnog stanja, Mojsilović kaže da je ono u vojničkom smislu stabilno, ali je kao takvo nepredvidljivo i opterećeno bezbednosnom krizom na teritoriji Kosova i Metohije, koje lako može da se prelije na deo teritorije centralnog dela Srbije, odnosno na Kopnenu zonu bezbednosti.

Kada je reč o prikazanim snimcima i naoružanju u Banjskoj, Mojsilović je rekao da oružje nije došlo iz Vojske Srbije, i da se na snimcima vidi naoružanje i oprema kojim raspolažu svi u regionu.

„Trebalo bi mnogo više elemenata da bi neko doveo u vezu Vojsku Srbije“, rekao je Mojsilović.

I Vučević je ukazao da prikazani snimci ne dokazuju baš ništa, pošto se takvo naoružanje može primetiti kod gotovo svih vojski i policija na prostoru bivše Jugoslavije.

Ministar je dodao da od 1999. godine do danas nije bilo nikakvog kršenja niti sa strane KFOR-a, niti sa strane Vojske Srbije, i da se komunikacija odvija od najvišeg nivoa do jedinica koje se sreću sa svojim kolegama misije NATO-a.

„Da Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane dobije naredbu od vrhovnog komandanta da se vratimo na Kosovo i Metohiju kao deo teritorije Republike Srbije u skladu sa našim ustavom i međunarodnim javnim pravom, mi bi taj zadatak izvršili, ali i tada bi se javili KFOR-u da kreću takve aktivnosti Vojske Srbije. Do danas nismo Bogu hvala morali da donosimo takve odluke i Srbija čini sve da do te odluka ne dođe ni u budućnosti, već da se traži političko rešenje“, poručio je ministar.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.