Volite odlazak na zimovanje, a dobili ste bebu! Kako sa bebom provesti zimovanje?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Volite odlazak na zimovanje, a dobili ste bebu! Kako sa bebom provesti zimovanje?

Svake godine ste navikli da idete na zimovanje, međutim sada se vaša porodica proširila za još jednog člana. Da li je moguć odlazak na zimovanje sa bebom?

Dolazak na svet malog bića, ne znači da staje svet, ali treba da znate da svakako zimovanje na kakvo ste išli pre bebe ne može biti isto kao kada je ona tu. U nastavku vam dajemo nekoliko sugestija na koji način da se uputite na planinu.

Hladnoća je zasigurno najveća briga roditeljima kada razmišljaju o odlasku na planinu sa bebom.

Mala tela teže regulišu temperaturu od velikih. Faktor smrzavanja je, tako, posebno problematičan za novorođenčad, jer njihova tela imaju manje masnoće koje bi služile kao barijera koja štiti od hladnoće, i ne mogu da skladište dovoljno energije da ubrzaju proizvodnju toplote, a samim tim imaju smanjenu sposobnost da podrhtavaju od hladnoće.

Ovo svakako ne treba da vas odvrati od toga da bebu vodite na zimovanje, samo treba da znate da bebe ne mogu da vam kažu kada im je hladno. Zato obratite pažnju na simptome poput crvenila i hladnoće kože, sivkasta boja prstića, nosića i ušiju. Svakako nemojte baš izvoditi bebu u šetnju kada je jak vetar i tempertura niža od -15 stepeni.

Zato, savet je da vašu bebu obučete višeslojno (bar tri sloja): Onaj najbliži koži neka bude pamučan, prijatan, a poslednji nepromočiv! Postoji neko opšte pravilo da bebe moraju da nose jedan sloj više od odraslih.

Pored hladnoće, jako je bitno da beba bude suva.

Pored pelene koju treba redavno menjati kako bi beba bila suva, takođe vodootporne i tople čizmice i skafanderi su od velike pomoći da dete bude suvo. Takođe, obavezna je i topla kapica i rukavice.

Iako je zima, nemojte da vas zavara sunce. Sunce kada se odbija od sneg je izuzetno jako, pa tako može oštetiti bebinu kožu. Zaštitna kremica i nadstrešnica od kolica su svakako od pomoći.

Vodite računa da dete bude redovno hidrirano. U hladnim danima tela kako bi se zagrejala zahtevaju više tečnosti. Ako primetite da vaša beba manje mokri nego obično, ponudite joj tečnost, jer je verovatno blago dehidrirano.

Ono što je korisno, jeste da se ne odaljavate previše od smeštaja, kako biste u slučaju da je bebi hladno brže stigli i napravili pauzu. Kada uđete u zagrejan prostor, obavezno raskomotite bebu od suvišnih slojeva garderobe koja je koristila vani na hladnoći.

Kada je u pitanjsu nadmorska visina, vaša beba ima istu toleranciju za velike nadmorske visine kao i vi, pod uslovom da nema posebnih zdravstvenih problema i da nije mlađe od tri meseca. Bebama do tri meseca obzirom da nemaju dovoljno razvijena pluća, boravak na velikim nadmorskim visinama može predstavljati veliki stres. Samo takođe vodite računa o hidrataciji, jer veće nadmorske visine zahtevaju više tečnosti.

Ukoliko vaša beba ima zdravstvenih problema sa plućima ili srcem, ili ako je rođena prevremeno, razmislite o putovanju. U tom slučaju, posavetujte se sa lekarom o sposobnosti bebe da toleriše određenu nadmorsku visinu.

Bez obzira na sve, oko 25 posto ljudi (uključujući i decu) dobija akutnu visinsku bolest. Znaci mogu biti vrlo suptilni kod novorođenčadi i da uključuju slab apetit, razdražljivost i povraćanje, često sa simptomima nalik na grip. Postoje dva načina da ovo rešite: Vratite se na manju visinu ili, ukoliko ste planirali kratak boravak, sačekajte – pod uslovom da beba ima dobru boju i da nema problema sa disanjem.

I jako važna stvar jeste pristup zdravstvenoj zaštiti. Najmanji problem može se pretvoriti u pravi pakao ukoliko vam nije dostupan lekar na putovanju.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.