Voće koje sadrži najmanje šećera

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Voće koje sadrži najmanje šećera

Izbacivanje šećera iz vaše ishrane može biti trenutni trend, ali ako razmišljate o eliminisanju voća zbog prirodnih šećera koje sadrže, možda biste želeli da razmislite dva puta.

– Voće nam pruža mnogo stvari koje su nam potrebne. Obezbeđuje vitamine, minerale i antioksidante. Takođe nas hidrira i daje nam potrebna vlakna – kaže registrovana nutricionista Boni Taub-Diks.

Nažalost, nedovoljno ljudi jede onoliko voća koliko bi trebalo. Samo jedna od 10 odraslih osoba konzumira dovoljno porcija voća i povrća da stvori uravnoteženu ishranu, prema CDC-u.

Nedostatak ovih važnih hranljivih materija može dovesti do hroničnih bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca.

Međutim, ako želite da smanjite unos ugljenih hidrata na zdrav način i ne želite da preterujete sa voćem sa visokim sadržajem šećera kao što su banane, postoji mnogo hranljivih opcija sa malo ugljenih hidrata.

Voće koje možete da jedete kad god imate želju za voćnim slatkišima:

Jagode

Jagode su odlična opcija kada je u pitanju voće sa niskim sadržajem šećera. Šolja jagoda sadrži samo sedam grama šećera i obezbeđuje skoro, ako ne i više od preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Grejpfrut

Najbolji način da smanjite unos šećera je da pažljivo odaberete veličinu porcija, kaže Taub-Dik.

Grejpfrut je odlična opcija kao zamena za slatke grickalice, ali možda nećete želeti da jedete celo voće, u zavisnosti od vaših potreba. Polovina tog voća sadrži osam grama šećera.

Avokado

Da, avokado je zaista voće. Velika koštica u sredini se računa kao seme, što je jedna od ključnih karakteristika voća.

Avokado je pun zdravih masti koje štite vaše srce i snižavaju LDL – „loš“ holesterol, i fitohemikalija koje smanjuju oksidativni i inflamatorni stres.

Jedan avokado sadrži nešto više od jednog grama šećera.

Šljive

Ovi kasno letnji favoriti sadrže samo sedam grama šećera i imaju 30 kalorija po komadu.

Ono što je zanimljivo u vezi sa šljivama je to što možete biti kreativni sa njima i praviti stvari poput džemova i marmelade bez šećera.

Maline

Ovo bobičasto voće ima iznenađujuće malo šećera s obzirom na njihov slatki ukus: čaša sadrži samo pet grama šećera. A sa osam grama vlakana, veća je verovatnoća da ćete se osećati sitije nego kada jedete neko drugo voće.

Kupine

Još jedno ukusno bobičasto voće. Šolja sadrži sedam grama šećera, osam grama vlakana i dva grama proteina, što je čini savršenom hranljivom užinom.

Jabuke

Ako imate dijabetes ili ste zabrinuti kako voće utiče na nivo šećera u krvi, razmislite o načinu na koji ga konzumirate. Cela jabuka ima niži glikemijski indeks (GI) od soka od jabuke, kaže Taub-Dik.

To znači da sok od jabuke ima potencijal da podigne nivo šećera u krvi više od konzumiranja običnog voća. Jedna jabuka srednje veličine sadrži samo 19 grama šećera, dok šolja nezaslađenog soka od jabuke ima oko 24 grama.

Breskve

Malo se može uporediti sa osećajem zadovoljstva kada zagrizete sočnu, slatku breskvu. Jedna breskva srednje veličine sadrži oko 13 grama šećera.

Pomorandže

Kao i kod jabuka, bolje je pojesti celo voće nego popiti sok od pomorandže. Obična pomorandža sadrži 12 grama šećera i više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C.

Šolja nezaslađenog soka od pomorandže sadrži duplo više šećera i samo trećinu vlakana.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas