Vaše biljke biće vam zahvalne: Cvećarka otkriva savete za zaštitu cveća tokom zime, ovo obavezno uradite!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Vaše biljke biće vam zahvalne: Cvećarka otkriva savete za zaštitu cveća tokom zime, ovo obavezno uradite!

Mnoge domaćice, ljubiteljke hortikulture i uzgajanja cveća, u ovom periodu pokušavaju da zbrinu sve biljke koje su im još uvek u dvorištu i na terasama. S obzirom da nam je ova godina donela prijatno i toplo vreme, cveće je svima ulepšavalo okućnicu duži vremenski period.

Cvećarka Marija podelila je nekoliko praktičnih saveta i otkrila za naš portal kako da zbrinete vaše biljke kako bi one mogle da prezime do narednog proleća.

„Ljudi se najčešće pitaju kako da sačuvaju, ne samo saksijsko cveće, već i rezano kako bi što duže uživali u njemu. Pošto nam prava zima još uvek nije stigla, ne morate vaše biljke unositi u zatvorene prostorije. Međutim, već krajem ovog meseca, sve muškatle i ostalo cveće trebali bi zaštititi od smrzavanja, orezati ga i smestiti u neku prohladnu i svetlu prostoriju. Biljke koje se unesu u tople prostorije, mogu da odbace lišće i praktično uginu, jer im temperaturni šok ne odgovara“ – istakla je ona.

Što se tiče zalivanja, u fazi mirovanja, kada biljka ne cveta, nije potrebno prečesto zalivati, iako to ipak zavisi od vrste cveća. Marija napominje da ukoliko je reč o muškatlama ili pelcerima, dovoljno ih je zalivati na svaka tri dana. Neke biljke ne treba zalivati češće od jednom nedeljno, to su orhideje ili zimske ruže.

Kada su u pitanju ruže, obožavane u većini domaćinstava, u krajevima gde su zimi vrlo niske temperature, ruže treba zakopati, kako bi na proleće ponovo procvetale – dodaje ona.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas