Uz ovih nekoliko trikova, vaše biljke će preživeti hladnu i mračnu zimu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Uz ovih nekoliko trikova, vaše biljke će preživeti hladnu i mračnu zimu

Neke biljke, posebno oni koji potiču iz toplijih krajeva, suočavaju se sa izazovima hladnijeg vremena i važno je preduzeti korake kako bi se obezbedio njihov opstanak.

Evo nekoliko saveta koji će biljkama pomoći da lakše prebrode zimske mesece.

Svetlost

Većini biljaka je potrebna svetlost, što može postati izazovno zimi kada su dani kraći. Premestite biljke na mesta gde će dobiti više svetlosti ili razmislite o korišćenju veštačkog osvetljenja za simulaciju sunčeve svetlosti. Ovo će osigurati da biljke zadrže svoju vitalnost.

Voda

Povećanjem grejanja može se smanjiti vlažnost u prostoriji, što utiče na biljke, posebno na tropske vrste koje vole vlažnost. Redovno prskajte biljke vodom kako biste održali vlagu oko njih. Postavljanje biljaka blizu jedne druge takođe pomaže u zadržavanju vlage, održavajući ih toplim i hidratizovanim. Zimi je potrebno manje zalivanja, pa pazite da ne preterate. Ako zalivate, koristite mlaku vodu, izbegavajući hladnu vodu koja može oštetiti korenje.

Temperature

Biljke ne vole temperaturne varijacije, pa ih držite u prostoriji sa konstantnom temperaturom. Ako izbegavate zagrevanje određenih prostorija, pomerite biljke da biste ih izložili stabilnijim uslovima.

Nemojte ih hraniti

Zimi, kada biljke uđu u stanje mirovanja, ne hrane se i ne treba im dodatno đubrenje. Dodavanje đubriva može oštetiti korenje. Presađivanje takođe treba izbegavati tokom zimskih meseci, jer može izazvati stres za biljke. Prateći ove smernice, vaše biljke bi trebalo da prežive zimu bez ikakvih problema i da ojačaju za naredne prolećne mesece.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas