Ukoliko trenirate šećer je obavezan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ukoliko trenirate šećer je obavezan

Godinama su bila aktivna uveravanja da kalorije iz slatkiša potpuno treba izbegavati ako aktivno vežbate, ali upravo je suprotno: Ukoliko trenirate, šećer je obavezan na vašem meniju.

Osobe koje izlaze iz teretane sa kesicom gumenih bombona ili drugih slatkiša zaista imaju legitimno opravdanje za to.

Ugljeni hidrati i ishrana za trening

Vašem telu su potrebni ugljeni hidrati kao gorivo za trening i kao pomoć u oporavku nakon vežbanja. Dok bi žitarice od celog zrna, voće i povrće generalno trebalo da budu vaš izbor, ukoliko trenirate, šećer je obavezan, odnosno ugljeni hidrati koji se brže vare za što bolji učinak, ali i odmor.

Prosti ugljeni hidrati koji se brzo vare nalaze se u raznoj hrani, uključujući žitarice, hleb, ali i slatkiše. Oni se brzo transformišu u glukozu, nakon čega telo sve ugljene hidrate tretira isto, bez obzira na to šta ste pojeli. U svakom slučaju, ukoliko trenirate, šećer se smatra obaveznim elementom u ishrani.

Svakako, ne treba ni da preterujete u njegovom konzumiranju. Američki stručnjaci navode da je, ukoliko treniraju aktivno, muškarcima dozvoljeno oko 36 grama šećera dnevno, što je 26 gumenih medvedića ili jedna kalorična čokoladica. Dakle, šećer je obavezan, ali u određenoj dozi.

Ako ste često u teretani

Ukoliko trenirate do 90 minuta, trebalo bi da uzimate slatkiše nakon treninga, kada telo koristi šećer za vraćanje zaliha ugljenih hidrata. Tokom napornog treninga, telo koristi i glukozu i glikogen, čije je obnavljanje zaliha neophodno odmah nakon što se vežbanje završi, a to je moguće uz proste šećere.

Kada izložite telo fizičkom naporu, dolazi do razbijanja mišićnog tkiva, što je dobro, jer nakon toga sledi oporavak, a zatim i rast mišića. Korišćenjem prostih ugljenih hidrata, odnosno određene količine šećera u pravo vreme, to može da pomogne pri ostvarivanju upravo ovog cilja ukoliko trenirate.

Ako ste sportista koji radi na izdržljivosti

Trkači i biciklisti bi trebalo da nose gumene bombone ili druge lako prenosive slatkiše sa sobom i da ih jedu dok vežbaju, a ne posle. Tokom dužih treninga, njima treba najmanje 30 grama ugljenih hidrata po satu da bi imali dovoljno šećera za svoj organizam.

Uopšteni koncepti su isti za sportiste koji rade na izdržljivosti, ali potrebe su ipak malo drugačije. Naime, što se duže rade visoko intenzivni treninzi, verovatnije je da će se iskoristiti sve zalihe energije, tako da je šećer zaista obavezan u ovom slučaju.

Dakle, ukoliko trening traje oko dva sata, vežbate visokim intenzitetom ili na visokim temperaturama, šećer je obavezan kako biste obezbedili svom telu glukozu kao gorivo, a slatkiši su definitivno najzabavniji način da to uradite.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.