Udruženju slepih i slabovidih uručena dva tandem bicikla

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Udruženju slepih i slabovidih uručena dva tandem bicikla

Slepe i slabovide osobe, kojima je kretanje po gradu u velikoj meri otežano, od sada imaju priliku da budu fizički aktivne i uživaju u vožnji biciklom. Zahvaljujući neformalnoj grupi „Biciklom do svežijeg vazduha“, ovo udruženje dobilo je dva tandem bicikla koja će biti na raspolaganju svim članovima.

U okviru nastavka projekta „Tandem bike“ u organizaciji nefromalne grupe „Biciklom do svežijeg vazduha“, koji je podržala fondacija „Trag“ kroz program „Aktivna zajednica“, Udruženju slepih i slabovidih uručena su dva bicikla, a prva vožnja kroz grad već je organizovana.

– Ceo projekat za cilj ima da pomogne slepim i slabovidim osobama, da podigne njihovu mobilnost i njihovo učešće u zajednici. Zahvaljujem se i donatorima koji su prepoznali značaj ovog projekta, i donirali nam dodatnu opremu. Suština je da se ovim ljudima omogući da voze bicikl, što u prvi mah deluje teško, pa i nemoguće. Ali, evo upravo ovi bicikli omogućavaju da slabovida osoba, koja sedi nazad, aktivno učestvuje u vožnji – okreće pedale, može da koči, menja brzine. Već smo imali jednu zajedničku vožnju, i predstoji nam još jedna kada će aktivisti naše grupe voziti zajedno sa članovima udruženja – kaže Goran Gabrić iz neformalne grupe „Biciklom do svežijeg vazduha“.

Bicikli će se nalaziti u Udruženju slepih i slabovidih, kako bi svim članovima, kojih udruženje broji oko 480, bili na raspolaganju.

– Ovo nam u velikoj meri znači, jer i slepi i slabovidi vole da budu fizički aktivni. Iako još uvek nisam učestvovala u vožnji, nadam se da hoću – kaže Danijela Pejić, koja je zaposlena u Udruženju slepih i slabovidih – Vozićemo se zajedno, volela bih da prva vožnja bude na Palić, gde možemo da uživamo u lepotama Palića – nadovezuje se Valentina Lazarević, sekretar Udruženja, istakavši da je tandem bicikl zahtevniji za vožnju od običnog, ali da će se vežbom usavršiti u vožnji.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas