U toku obuka vojnika na samohodnim top-haubicama 155 mm „nora“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
U toku obuka vojnika na samohodnim top-haubicama 155 mm „nora“

U rejonu mironodopske lokacije u Nišu, u toku je obuka profesionalnih vojnika na samohodnim top-haubicama 155 mm B-52 M15 „nora“ koji su nedavno raspoređeni na dužnosti u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Reč je o stručno-specijalističkoj obuci tokom koje se vojnici, u skladu sa svojim dužnostima, osposobljavaju za pravovremeno otkrivanje i uočavanje ciljeva, računanje elemenata za gađanje i neposredno rukovanje samim oruđem.

Težište je na radnjama i postupcima prilikom posedanja vatrenog položaja i izvršenja posrednog gađanja, koje se primenjuje kada ne postoji optička vidljivost cilja.

Samohodna top-haubica „nora“ vatrenu podršku ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja.

Celokupan proces od uočavanja cilja do otvaranja vatre traje od jednog do dva minuta, pa je za uspešno vatreno dejstvo obučenost posluge na najvišem nivou imperativ, navodi se u saopštenju Ministarstva.

To se postiže kontinuiranom obukom, koja se u jedinici realizuje cele godine, u svim uslovima – od individualnog osposobljavanja svakog pojedinca, preko obuke za realizaciju kolektivnih zadataka do najsloženijih vežbi i bojevih gađanja.

Uvođenjem ovog savremenog borbenog sistema u naoružanje Vojske Srbije u značajnoj meri su unapređene sposobnosti Mešovite artiljerijske brigade i roda artiljerije u celini za pružanje pouzdane, precizne i snažne vatrene podrške jedinicama Kopnene vojske u izvođenju operacija.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas