U toku obuka brodskih ronilaca u Rečnoj flotili

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
U toku obuka brodskih ronilaca u Rečnoj flotili

Pripadnici ronilačke jedinice iz sastava Rečne flotile tokom ove nedelje izvode redovnu obuku za realizaciju protivdiverzantskog obezbeđenja brodova u uređenom rejonu baziranja.

Obuka je sastavni deo zimskog ciklusa osposobljavanja vojnih ronilaca za obavljanje zadataka u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva pri niskim temperaturama vode, a opšti cilj je održavanje i dalje unapređenje kako individualne obučenosti pojedinaca, tako i ukupne borbene gotovosti jedinice, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U skladu sa programom obuke, ronioci prvo vežbaju kondiciranje u hiperbaričnoj barokomori na simuliranim dubinama do 50 metara, a zatim na reci uvežbavaju postupke prilikom izvođenja zarona, pregleda podvodnog dela brodskog trupa, pretraživanja rečnog dna i taktičke radnje koje se primenjuju prilikom izvođenja protivdiverzantskih dejstava.

Istovremeno se obučavaju i najmlađi laki brodski ronioci, koji se na ovaj način pripremaju za više ronilačke kategorije, a samim tim i za složenije i opasnije zadatke.

U saopštenju se navodi da je ronilačka obuka u Vojsci Srbije veoma zahtevna jer se od ronilaca očekuje da u svakom trenutku budu spremni da deluju u svim hidrometeorološkim uslovima, a samo vrhunska osposobljenost garantuje uspešno izvršavanje zadataka, kako onih defanzivnog tako i ofanzivnog karaktera.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.