Turističke šetnje sve popularnije i u Subotici

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Turističke šetnje sve popularnije i u Subotici

Turističke šetnje sa kvalitetnim i iskusnim vodičima sve su popularnije i u Subotici. Pored stranaca u tim obilascima veoma često učestvuju i sami Subotičani, koji žele da saznaju nešto novo o svom gradu i njegovoj istoriji.

Subotica je proteklih dana obeležila Dan grada, a u okviru te proslave se već tradicionalno održavaju i besplatne turističke šetnje u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš”. Obilazak grada je ovoga puta pre svega privukao meštane, odnosno Subotičane, koji, kako kažu svaki dan prolaze pored velelepnih objekata u centru grada, a o nekim objektima ne znaju skoro ništa.

„Očekujem da upoznam delove Subotice, pošto imamo puno znamenitosti, da upoznam nešto novo i da saznam nešto novo”, kaže jedna Subotičanka.

„Pa uvek neke skrivene tajne grada, neke ličnosti koje su možda nedovoljno poznate, ljudima, neke anegdote koje se kriju iza svake zgrade koja je možda nedovoljno istražena za nas obične građane, pored koje svaki dan prođemo”, dodaje jedna druga učesnica turističke šetnje.

Zainteresovane Subotičane ovoga puta vodio je turistički vodič Boris Tot, vrsni poznavalac istorije grada na severu Vojvodine. Pored zanimljivih i neispričanih priča o objektima koji krase centar Subotice, on je govorio i o ljudima koji su u njima živeli, posebno vodeći računa o segmentu multietničnosti.

„Gledao sam da bude koncept multietničan, odnosno da damo naglasak na sve nacionalnosti, na sve životne priče vezane ljude tih nacionalnosti, koji grade naš grad. Dakle, da to ne bude jednolično, kako ni Subotica nije jednolična, nego višeslojna i zaista mislim da će biti interesantno čuti ko su bili ti advokati, trgovci, zanatlije koji su živeli u ovim raskošnim zdanjima, palatama. Samu turu ćemo završiti u zdanju Gimnazije koja je ujedno i simbol znanja oduvek bila u našem gradu, tako da će prisutni danas moći da čuju priču ne samo o Gimnaziji, nego i da obiđu objekat iznutra, a turu završavamo u svečanoj sali Gimnazije”, objšanjav Boris Tot, turistički vodič.

Turističke šetnje organizuju se naravno i za strance, i to takođe predstavlja jedan, i to veoma važan segment turističke ponude u Subotici.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas