Tripartitnim Sporazumom omogućeno testiranje mađarskog nastavnog osoblja na maternjem jeziku

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tripartitnim Sporazumom omogućeno testiranje mađarskog nastavnog osoblja na maternjem jeziku

Potpisivanjem tripartitnog Sporazuma između Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Nacionalne službe za zapošljavanje i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam vaspitačima i nastavnom osoblju mađarske nacionalne manjine omogućeno je psihološko testiranje na maternjem jeziku.

Sporazum o saradnji u postupku psihološke procene kandidata za posao vaspitača, nastavnika i drugog nastavnog i nenastavnog osoblja na mađarskom jeziku nastavak je višegodišnje saradnje, ističu iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Zakon APV omogućava svim pripadnicima nacionalnih zajednica da se obrazuju i da upotrebljavaju svoj jezik u sve moguće svrhe. I ovim današnjim gestom smo pokazali da smo u pogledu ostvarivanja prava i jednakosti svih nacionalnih zajednica postigli mnogo i da smo na nivou razvijenih država u EU kojoj svo težimo”, izjavila je Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske Nacionalne službe za zapošljavanje.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam pozivaju i druge nacionalne savete da se odazovu i obezbede ista prava za pripadnike svoje zajednice.

“Reči jednakost i ravnopravnost najbolje opisuju potpisivanje ovog Sporazuma, jer na ovaj način država Srbija i pokrajinska administracija omogućuju da svi, u svom mestu, ostvare ono što žele, a to je da ne budu diskriminisani u ostvarivanju svojih osnovnih prava”, zaključio je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Kako navodi Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Sporazum je samo nastavak dobre saradnje, a izuzetno je važan jer pokriva dve od četiri oblasti delovanja Saveta.

Sporazum je potpisan u sedištu NSM u Subotici, što je prvi put da se jedan ovakav akt verifikuje van administrativnog centra APV.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas