Tri najčešća razloga zbog kojih ujutru ne možemo da se setimo svojih snova

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tri najčešća razloga zbog kojih ujutru ne možemo da se setimo svojih snova

Nauka ima odgovor na pitanje zbog čega neki ljudi ne mogu da se sete šta su sanjali.

Iako još uvek nije moguće u potpunosti utvrditi zašto noću sanjamo određena mesta ili određene uspomene, boje, glasove, prizore, pa i ljude, neki će se lako prisetiti svojih snova, dok će drugi imati problema s tim.

Ako vam smeta što ne možete da se setite ujutru onoga šta ste sanjali prethodne večeri, postoje mogući razlozi za to.

Stres i traumatičnno iskustvo

Istraživanja su pokazala da stres, ne samo da narušava i skraćuje REM fazu spavanja, već i povećava broj buđenja tokom noći.

Pored stresa, postoji i trauma, koja je slična ali malo intenzivnija – i jedno i drugo mogu da otežaju pamćenje onoga što ste sanjali.

Ishrana

Važno je izbegavati hranu koja remeti san – teška hrana, masni i prženi obroci, začinjena jela, citrusno voće, ali i gazirana pića. Ovakve namirnice nisu preporučljive ni u toku dana, a posebno ih ne treba konzumirati pred spavanje.

Pored ovakve hrane i pića, takođe se ne preporučuje ni konzumiranje kofeina, nikotina, kao ni alkohola, jer sve to remeti san.

Način spavanja

Sve od nesanice, pa do apneje u snu i narkolepsije može negativno da utiče na ciklus spavanja. Takođe, psiholog i stručnjak za snove, Rubin Najman, dodaje da i prebrzo i prerano buđenje može da utiče na zaboravljanje sna.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas