Telo ne može samo da ga proizvede: Kako da znate da li unosite dovoljno ovog važnog minerala
- Datum: 28.08.2025
- Izvor: 24sedam / K.O. / Foto : Freepik
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Mali mineral, ogromna moć – i još veća opasnost ako ga nema dovoljno. Jod, element bez mirisa i ukusa, stoji na prvoj linijio dbrane naše štitne žlezde, a samim tim i celokupnog zdravlja. Ipak, stručnjaci upozoravaju: u Srbiji i dalje veliki deo populacije ne unosi preporučenu dnevnu dozu.
Uloga joda u organizmu
Jod je neophodan za sintezu hormona štitne žlezde – tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). Ovi hormoni utiču na brojne procese u organizmu, uključujući:
Regulaciju metabolizma
Održavanje telesne temperature
Rad srca i krvnog pritiska
Razvoj mozga i nervnog sistema, naročito kod fetusa i male dece
Rast i pravilan razvoj organizma
Doktor David Derry rekao je da je jod najbolji antibiotik i antivirotik (,,Jod – zaboravljeno oružje protiv virusa gripa, 2009. god.). Ističe da jod ubija bakterije, viruse, gljivice, protozoe, pa čak i spore bakterija i gljivica.
U kontekstu činjenice da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja upalama koje uzrokuju bakterije i virusi, onda je ovo važna informacija. Naime, svakih 17 minuta krv ponovno cirkuliše kroz tkivo štitne žlezde, u kojem će, ako postoji dovoljna količina joda, bakterije i virusi biti uništeni.
Koliko joda je dovoljno?
Odrasli: oko 150 µg dnevno
Trudnice i dojilje: 220–290 µg dnevno
Deca: od 90–120 µg dnevno
Telo ne može samo da ga proizvede: Kako da znate da li unosite dovoljno ovog važnog minerala
Za razliku od nekih vitamina, jod ne možemo sintetisati — mora doći spolja. Najčešći izvor je jodirana so, ali problem je što dodavanje soli u hranu može povećati rizik od drugih zdravstvenih problema kao što su visok krvni pritisak i bolesti srca, tako da se preporučuje oprez prilikom korišćenja.