Sve što treba da znate o šetanju pasa zimi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Sve što treba da znate o šetanju pasa zimi

U nekim delovima zemlje tokom decembra mogao bi da padne sneg, a to može biti problem ako imate psa, pa evo sve što treba da znate o šetanju pasa zimi.

Izvođenje psa u šetnju važno je za zdravlje vašeg krznenog prijatelja. To je lako učiniti kada je vreme vedro i toplo, ali šta se dešava zimi?

Hladno zimsko vreme utiče na sve nas, a mnogi odlučuju da se umotaju u tople slojeve i ostanu u kući kad god mogu.

Ako vam je previše hladno, ne bi trebalo da bude iznenađenje da izlazak u šetnju zimi može biti opasan i za vašeg psa. Kada je prehladno šetati psa zimi?

Kako hladnoća utiče na vašeg psa zavisi od njegove veličine i debljine dlake – veliki psi mogu bolje da podnose hladnoću od sitnih ili rasa bez krzna.

Na primer, rase sa debelom dlakom poput sibirskih haskija, samojeda i njufaundlenda stvorene su za hladnije vreme i zapravo su udobnije zimi nego leti.

Druge rase poput hrtova, koji su mnogo tanji, hlade se mnogo brže, ali i dalje mogu ostati topli sa zimskim kaputom za pse.

Međutim, mali ili srednji psi sa tankom dlakom mogu biti u opasnosti ako su izloženi temperaturama od 7 stepeni Celzijusa ili niže.

Na kojoj temperaturi je opasno šetati pse?

Bez obzira na rasu ili veličinu, pas generalno ne bi trebalo da izlazi u šetnju ako je temperatura ispod -6 stepeni Celzijusa.

Mali ili srednji psi su u opasnosti od hipotermije i promrzlina kada je hladnije od -4 stepena Celzijusa.

Za veće rase ili one sa debelom dlakom, temperatura je manje zabrinjavajuća dok ne padne na oko -9 stepeni Celzijusa.

Bez obzira na rasu, ako vidite svog psa kako se muči tokom šetnje po hladnom vremenu, to znači da mu je previše hladno.

Obratite pažnju na njihovo ponašanje jer mogu da drhte, uspore ili zaustave, ili cvile i laju ako osete bilo kakav oblik neprijatnosti.

Šta možete učiniti da zaštitite svoje pse tokom hladnih šetnji Baš kao što se oblačite po vremenu, oblačenje vaših pasa za hladnoću može im pomoći tokom šetnje.

Korišćenje kaputa i zimskih čizama su odlične ideje, međutim, imajte na umu da vaš pas možda neće uvek dobro reagovati na njih.

Pažljivo i polako predstavite kapute svojim krznenim prijateljima.

Neka se upoznaju sa kaputom tako što će ga položiti na zemlju i staviti svoje omiljene poslastice na njega.

Zatim pokušajte da ih obučite da ga nose tako što ćete provući glavu kroz kaput.

Ako počnu da se osećaju neprijatno ili da se udaljavaju od kaputa kada pokušate da ih obučete, pokušajte drugi put.

Kada su u pitanju zimske čizme za pse, potražite parove koji imaju dobre đonove i sigurne čičak trake kako bi njihove šape bile zaštićene od smrznutog tla.

Ako izgledaju neprijatno u čizmama, pažljivo obrišite njihove šape nakon svake šetnje da biste uklonili sve štetne supstance kao što su so i pesak.

Drugi koraci koje možete preduzeti da biste zaštitili svoje pse u zimskim šetnjama uključuju nabavku svetleće ogrlice kako biste ih mogli uočiti u mraku.

Takođe vodite računa da redovno šišate krzno oko šapa vašeg psa kako biste sprečili stvaranje ledenih kuglica između jastučića i prstiju.

Nemojte ih šetati previše blizu zaleđenih jezera, bara i reka jer led možda nije dovoljno gust da izdrži njihovu težinu.

Ako ipak upadnu, nemojte biti u iskušenju da uđete za njima, jer većina pasa su jaki plivači i verovatno će se sami izvući.

Nema potrebe da ulazite za njima, rizikujući da još više probijete led.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas