Sve što treba da znate o dijeti koja se drži za vreme punog meseca!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Sve što treba da znate o dijeti koja se drži za vreme punog meseca!

Mesečeva dijeta se sprovodi tokom punog meseca i traje 24 sata. Mesečeva dijeta se može sprovoditi nekoliko puta godišnje, za vreme punog meseca.

Mesečeva dijeta postaje sve interesantnija u širokim krugovima jer se čini da za kratko vreme daje gubitak od dva do tri kilograma, što kada pogledamo malo dublje podrazumeva pre svega gubitak telesnih tečnosti, a samo mali deo je zbog gubitka masnog tkiva. Mesečeva dijeta je prvenstveno detoksikacione prirode, jer se tokom tog dana unese dva do četiri litra tečnosti, a uz post tog dana podstiče procese izlučivanja u organizmu, posebno preko bubrega.

Šta je mesečeva dijeta?

Mesečeva dijeta je jednodnevni post usklađen sa lunarnim kalendarom. Tokom dijete važno je piti dosta tečnosti, a to može biti voda, nezaslađeni čajevi, sveže voćni sokovi ili sokovi od povrća. Sokove od voća i povrća možete pripremiti ujutru i nositi sa sobom kako biste ih redovno konzumirali tokom svakodnevnih aktivnosti. Veoma je važno da tokom dijete ne dođe do dehidracije organizma, što se može sprečiti redovnim uzimanjem male količine tečnosti na svaka dva sata. Ako nemate vremena da pravite sveže sokove kod kuće, možete koristiti sokove iz prodavnice koji nemaju dodatog šećera ili konzervansa. Prvobitno je bilo predviđeno da se tokom dana punog meseca uzima samo voda, međutim, ako je aktivnost tih dana intenzivna, kako se ne bi stvarao dodatni stres, dozvoljeno je uzimanje opisanih sokova. Tokom dijete, prioritet treba dati opuštajućim aktivnostima, laganim vežbama i dovoljno sna kako bi se izbegla prekomerna psihička i fizička iscrpljenost organizma.

Šta možete jesti dok ste na dijeti?

Čvrstu hranu ne treba jesti na mesečevoj dijeti. Dijeta meseca, šta možete piti? Na mesečevoj dijeti mogu se piti voda, nezaslađeni čajevi, sveže voćni sokovi ili sokovi od povrća.

Važna je ishrana dan posle dijete

Osećaj gladi se najčešće javlja u popodnevnim i večernjim satima, pa se preporučuje da to vreme odvojite za sebe i popijete dodatnu količinu tečnosti. Dan posle posta je takođe veoma bitan, jer posle čišćenja tela čula dobijaju snagu, pa svi ukusi i mirisi postaju intenzivniji i privlačniji, a lako može doći do prejedanja, a samim tim i nagomilavanja novog masnog tkiva. Drugog dana treba jesti laganu hranu, kuvanu ili dinstanu, puno salata, svežeg voća i tečnosti. Preporučuje se i konzumacija supe, a treba konzumirati i proteine koji se lakše razgrađuju, poput ribe i soje.

Ishrana po mesečevim menama iskustva i mišljenje nutricioniste

Dijeta za detoksikaciju koja se preporučuje za održavanje telesne težine, kada želite da ojačate imuni sistem i kada osećate sitost hranom. Dijeta se može sprovoditi 24 sata, a svako duže sprovođenje dijete dovodi do iscrpljivanja organizma i može se sprovoditi samo pod stručnim nadzorom.

Koje su prednosti i mane mesečeve dijete?

Mesečevu dijetu je lako primeniti ako čovek uspe da se izbori sa izraženim osećajem gladi, jer ne zahteva vreme potrebno za pripremu kao za sve druge dijete. Lunarna dijeta je pogodna za detoksikaciju organizma i jačanje imunog sistema. Ovo nije klasična dijeta i nije dijeta za veće mršavljenje i može samo da podrži dijetu koja uključuje promene u navikama u ishrani i dugoročno dovodi do željenih rezultata.

Napomena stručnjaka

Prilikom primene mesečeve dijete, osobe sa problemima bubrega, niskim krvnim pritiskom i dijabetesom treba da se konsultuju sa stručnjakom.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.