Subvencije od 58,8 miliona dinara za sufinansiranje projekata podržanih od EU

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Subvencije od 58,8 miliona dinara za sufinansiranje projekata podržanih od EU

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović uručila je ugovore u ukupnom iznosu od 58,8 miliona dinara za projekte finansirane iz fondova Evropske unije u 2023. godini. Sekretarka Jovanović je podsetila na to da je ovo jedanaesta godina otkada resorni sekretarijat dodeljuje ove subvencije, kao i da je od 2017. godine povećana ukupna podrška iz budžeta AP Vojvodine namenjena evropskim projektima.

„Pokrajinski sekretarijat za finansije je do sada za sufinansiranje projekata EU izdvojio oko 1,1 milijardu dinara i na osnovu toga smo povukli oko osam milijadi evra iz EU“, rekla je Jovanovićeva, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Prema njenim rečima, ove godine odobrili smo sredstva za 28 projekata.

„Najviše sredstava po ovom javnom konkursu usmereno je u kapitalne projekte − jedinicama lokalne samouprave i to 30,6 miliona dinara, što iznosi 52,1 odsto od ukupno dodeljenog iznosa. Najveća sredstva su pripala opštini Žabalj – ukupno 22 miliona dinara za stambenu izgradnju i kupovinu kuća za socijalno ugroženo stanovništvo, kao i gradovima Kikinda i Sremska Mitrovica, koji su dobili 8,6 miliona dinara za projekte u oblastima zdravstva, socijalne zaštite i kulture“, rekla je ona.

Kada su u pitanju programi Evropske unije iz kojih se finansiraju podržani projekti, navela je da ih je najviše finansirano iz programa IPA prekogranične saradnje sa Rumunijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, zatim iz programa „Erazmus plus“ i „Kreativna Evropa“.

„Obrazovnim ustanovama dodeljeno je 12,2 miliona dinara, a Zavodu za javno zdravlje Sombor 728.000 dinara. Ostalim institucijama čiji su većinski osnivači AP Vojvodina i jedinice lokalne samouprave dodeljeno je 2,1 milion dinara, dok je nevladinom sektoru pripalo 5,8 miliona. Ustanovama i preduzećima sa većinskim udelom privatnog kapitala dodeljeno je 7,2 miliona dinara“, navela je Jovanovićeva.

Najavila je da će od naredne godine fokus biti na kapitalnim ulaganjima sa dugoročnim rezultatom.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Nebojša Drakulić izrazio je zadovoljstvo zbog ugovora vrednog 1,2 miliona dinara, koji će mnogo značiti za poslovanje te institucije, čija je osnovna misija povezivanje nauke i privrede.

„Reč je o podršci projektu ′Update′, koji je usmeren na usavršavanje mladih, tako da najlakše i najbrže dobiju potrebna znanja i veštine, savladaju nove tehnologije za nove projekte ili dođu do zaposlenja upravo u razvojno-istraživačkom sektoru“, naveo je Drakulić prilikom predstavljanja projekta koji je osvojio dve nagrade i proglašen za najbolji na takmičenju Interreg Slam 2023, održanom u oktobru u Španiji u okviru prekogranične saradnje sa partnerima iz Hrvatske.

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici Ilija Tatić naveo je da je ova institucija u prethodnih 20 godina realizovala isto toliko projekata uz učešće države.

„Novac smo dobili za projekat ′Kreativna Evropa′, oko 940.000 dinara, i za nas je svako učešće države koje podstiče naše aktivnosti od posebnog značaja, jer smo među onima koji se sami finansiraju“, rekao je Tatić.

Dodao je da to stvara ogromne koristi jer omogućava širenje kapaciteta, učešće na više konkursa i realizaciju novih projekata.

Pokrajinski sekretarijat za finansije opredelio je po ovom konkursu sredstva za 21 instituciju u AP Vojvodini u oblastima obrazovanja i nauke, zdravstva, nevladinog sektora, te javnim i privatnim preduzećima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas