Subotički Tim za spasavanje na vodi izveo pokaznu vežbu na Paliću

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Subotički Tim za spasavanje na vodi izveo pokaznu vežbu na Paliću

U okviru obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije, pripadnici Tima za spasavanje i rad na vodi subotičkog Vatrogasno-spasilačkog bataljona izveli su vežbu spasavanja na Palićkom jezeru i pokazali osnovne elemente spasavanja sa kopna i iz čamca.

Tim je formiran pre dve godine, ima šest članova i reaguje u slučajevima poplava i sličnih opasnosti, pa srećom nema mnogo posla, ali je uvek u pripravnosti i zato jednom mesečno vežbaju na okolnim vodenim površinama.

„Radili smo simulaciju spasavanja utopljenika sa čovekom koji je plivao i kojeg smo sa obale dovukli nazad. Zatim smo radili spasavanje sa bacanjem plutajućeg kanapa do utopljenika, on se sam hvata za kanap i mi ga izvlačimo napolje. Potom smo vozili rafting čamac i simulirali situaciju da se čamac prevrne ili da neko ispadne iz čamca i povratak u čamac, kao i spasavanje utopljenika kanapom iz čamca. Na kraju vežbe smo koristili i motorni čamac koji nam služi da što pre stignemo do nekog objekta, utopljenika ili plutajućeg objekta i da ugrožene potom prevezemo do obale“ – priča vođa Tima, Dejan Vukmanov.

Za dve godine postojanja, Tim je intervenisao četiri puta – u tri navrata su pronalazili utopljenike i izvlačili ih iz vode, a jednom su izvukli iz Palića putnički automobil.

Timovi za spasavanje i rad na vodi formirani su u svih 27 organizacionih jedinica Sektora za vanredne situacije kao odgovor na pojave bujičnih poplava, napominje komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Subotica, Goran Ljubisavljević i podseća na situaciju iz 2014.godine, kada nije bilo dovoljno obučenih timova za spasavanje.

„Tada je izvršeno i opremanje te jedinice, tako da imamo tri čamca za rad na vodi, ličnu opremu za svakog člana tima, suvo i mokro odelu, imaju kompletnu opremu za rad na terenu, za smeštaj šator i sve što je potrebno da bi mogli da žive i da rade na nekom terenu van Subotice. Za sada nismo imali nijednom poziv da idu van teritorije Subotice, odnosno Severnobačkog okruga“ – dodaje Ljubisavljević.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas