Starović: Usvajanje preporuke za članstvo Prištine u Savetu Evrope izraz nepravde

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Starović: Usvajanje preporuke za članstvo Prištine u Savetu Evrope izraz nepravde

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku za punopravno članstvo Prištine je izraz nepravde i visokog stepena arogancije, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović.

On je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao da se preporukom o prijemu Prištine u članstvo te najveće i najstarije panevropske organizacije svakako krši i slovo i duh osnivačkih dokumenata Saveta Evrope, kao i temeljni principi na kojima je Savet Evrope zasnovan.

Ocenio je da izveštaj Dore Bakojani obiluje kontradiktornim i nepravednim stvarima i da se može diskutovati zbog čega je ona od početka rada na tom izveštaju postavila samo tri uslova.

Naveo je da je ispunjen samo jedan uslov, a to je povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani, dok za preostala dva uslova – pitanje eksproprijacije srpske zemlje na severu Kosova i Metohije (KiM) i formiranje Zajednice srpskih opština, nije učinjeno ništa.

„Uprkos svemu tome, u izveštaju se preporučuje da Priština postane član Saveta Evrope i, da tu ne bude nikakve zabune, pošto možemo čuti različite interpretacije, da se preporučuje nekakvo nadzirano članstvo. Ne, takva kategorija članstva u Savetu Evrope ne postoji“, ukazao je on.

Precizirao je da postoji punopravno članstvo i da su sve članice podložne konstantnom nadzoru ili monitoringu.

Starović je istakao da su članovi Političkog komiteta potpuno ignorisali sve što se odvijalo na prostoru KiM u poslednje dve godine otkako je Priština podnela prijavu za članstvo u Savetu Evrope.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.