Starović: Srbija može da računa na još snažniju ulogu Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Starović: Srbija može da računa na još snažniju ulogu Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta

Državni sekretar Ministrstva odbrane Nemanja Starović izjavio je da je jučerašnji dan bio veoma velik i važan za Srbiju i sve građane i da će puni efekti potpisanih sporazuma sa Kinom biti vidljivi tek u mesecima i godinama koje su pred nama.

Starović je za RTS istakao da je prijateljstvo Beograda i Pekinga izdržalo test vremena.“Samo u poslednjih nekoliko godina, kriza izazvana pandemijom koronavirusa i stravični rat u Ukrajini kojem se ne vidi kraj, svi poremećaji na planu političkih odnosa i ekonomije na globalnom planu, sve to smo uspeli nekako da izdržimo, da prevaziđemo i da jučerašnjim danom podignemo odnose sa Kinom na jedan viši i novi nivo“, naglašio je Starović.

Ocenjuje da u narednom periodu Srbija može da računa na još intenzivniju, snažniju i aktivniju ulogu Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta.

„Verujem da ćemo u mesecima pred nama tome i svedočiti“, rekao je Starović.

Naglašava da je u Pekingu itekako bila zastupljena i ekonomska dimenzija i da je najvažnija vest iz Kine potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

„Preko 10.000 naših proizvoda će biti odmah ili postupno oslobođeno svih carinskih dažbina. Time će postati konkurentniji i pristupačniji potrošačima na kineskom tržištu, bilo da govorimo o proizvodima koji su najperspektivniji poput vina, rakije, piva, meda, jabuka i drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i kada govorimo o drugim segmentima privrede, i o industriji i o farmaceutskim proizvodima“, navodi Starović.

Dodaje da je jednako važna vest i potpisivanje komercijalnih ugovora za nastavak razvoja infrastrukture u Srbiji.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.