Starović: Odluka Prištine da zabrani dinar u praksi je nesprovodiva

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
SRBIJA Starović: Američke osude Prištine bez mera prinude ostaće bez efekta

Odluka Prištine da zabrani dinar je prema oceni državnog sekretara Ministarstva odbrane Nemanje Starovića u praksi nesprovodiva, a SAD i druge članice Kvinte drže, kako je rekao „i nož i pogaču“ u rukama, budući da imaju glavne poluge uticaja na prostoru Kosova i Metohije (KiM).

On je gostujući na RTS-u istakao da u odluci Prištine ima dosta nepoznanica i da nije objašnjeno kojim će se metodama pokušati izvršenje te, prema njegovim rečima, u praksi nesprovodive uredbe.

Istakao je da ako uredba i počne da se primenjuje, nije izvesno kako će i da li će biti omogućen transfer gotovog novca prema filijalama, poslovnicama, bankomatima Banke poštanske štedionice i šta će biti sa tekućim računima Srba.

„Upravo zato što te stvari nisu do kraja razjašnjene, ne mogu u ovom momentu da govorim o konkretnim potezima koje će preduzeti državni organi Srbije, ali će mnogo preciznijih informacija biti dostupno nakon današnjeg obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je on.

Naglasio je da nema nijedne srpske porodice, nijednog domaćinstva na Kosovu i Metohiji, koje u materijalnom smislu ne zavisi od neke vrste davanja koja dolaze iz centralne Srbije, bilo da su plate, penzije, dečji dodaci, različita socijalna davanja i drugo.

„Mislim da je sada već svima u međunarodnoj zajednici jasno, da ne mogu da ignorišu činjenicu da bi primena ovakve mere ugrozila naše sunarodnike na KiM“, ukazao je Starović i dodao da ne može da se dozvoli da Priština nastavkom primene ovakvih veoma oštrih i surovih jednostranih mera dovede do masovnog egzodusa Srba.

Naveo je da ostaje i da se u narednim danima vidi kojim će konkretnim merama biti propraćena poslednja snažna retorika SAD.

„Sve u svemu želim da kažem da ćemo adekvatne načine za opstanak srpskog naroda i ovaj put uspeti da nađemo. SAD i druge države Kvinte su oni u čijim rukama je trenutno i `nož i pogača`, s obzirom da oni imaju adekvatne poluge uticaja na situaciju na prostoru KiM“, rekao je Starović.

Dodao je da kada postoji snažna politička volja u Vašingtonu i drugim predstavnicima Kvinte, oni nađu način kako da izvrše adekvatan pritisak na vlasti u Prištini.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas